Täydelliseltä kylältä puuttuu vain karaoke

Vuoden 2014 kainuulaiseksi kyläksi kruunattu Sotkamon Suovaara on terve kylä – kylätalo on kylän sydän, metsästysmaja keuhkot.

Kotimaa
Pitsinnyplääjiä Suovaaran kylätalolla.
Miia Roivainen / Yle

Vuojen kaenuulaeseksi__kyläksi valitun Sotkamon Suovaaran kylätalolla tapahtuu viikoittain, ellei jopa päivittäinkin. 1918 (siirryt toiseen palveluun) vuonna rakennetulla talolla on emäntiä ja isäntiä riittämiin.

– Kävin aamulla lämmittämässä uunia, kyläaktiivi Raili Komulainen kertoo, nappaa puunkantokassit ja poistuu sivuovesta.

Pian nainen pyyhältää takaisin – halot mukanaan. Suovaaran kylätalo, tutummin Viertola on talvipäivänä muuttunut käsityöpajaksi. Viisi kylän naista istuu nypläystyynyjensä takana, välillä kahvia hörppien.

– Tästä tulee pieni verho, tässä on 91 nypylää, joilla pitsiä tehdään, Pirkko Lipponen kertoo työstään.

Suovaaran kylätalolla ei tarvitse viipyä kauaa, jotta huomaa miten tärkeää yhdessäolo ja itse tekeminen kylän asukeille on.

– Olen 39 vuotta asunut Suovaaralla. Täällä on mukavat ihmiset ja yhteistyö pelaa, Viertolassa pitsinnypläysharrastuksen tovereidensa tavoin aloittanut Pirjo Schroderus sanoo.

Vain karaoke puuttuu

Pitsinnypläyksen lisäksi Viertolassa jumpataan, juhlitaan ja tehdään ruokaa yhdessä eri kurssien merkeissä.

Mitä Suovaaralta sitten puuttuu? Raili Komulainen huomaa yhden, puolittaisen puutteen.

– Karaokea on toivottu paljon. Täällä on kyllä televisio, kaiuttimet, mikrofonit ja kaikki. Eli oikeastaan vain koollekutsuminen puuttuu, Komulainen sanoo ja naurahtaa.

Raili Komulainen Suovaaralla pitsiä nypläämässä.
Raili Komulainen Viertolassa, Suovaaran kylätalolla jokaviikkoisessa nypläyspiirissä.Miia Roivainen / Yle

Vaikka kylä onkin juuri valittu Kainuun parhaaksi, löytävät kyläläiset myös toisen, karaokea suuremman puutteen. Pirjo Schroderus yhdessä vieruskaverinsa Pirkko Lipposen kanssa kokee tien kunnon huonoksi, vaikka kulkuyhteydet ovatkin hyvät.

– Tiestö on välillä tosi huono, Scroderus aloittaa.

– Tie harmittaa. Olisi kiva, jos ei tarvitsisi jännittää pääseekö kotiin tänä iltana, tietä aamuvarhaisella ja iltamyöhällä työn vuoksi käyttävä Lipponen jatkaa.

Suovaaran kylän asukkaat ovat pieni, mutta tiivis porukka.

– Niin olen laskenut, että täällä on yli 40 taloutta, joissa savu nousee piipusta. Kesämökkejä on 23 kappaletta, Raili Komulainen sanoo.

– Olemme jakaneet kylätalon lämmitysvuoroja. Niin, ja kahvinkeittovuoroja, nainen lisää.

Pitkä historia jatkaa kohti tulevaa

Suovaaran albumia selatessa Raili Komulainen sukeltaa muistoihin.

– 2000-luvun alussa ruettiin Viertolaa korjaamaan. Tämähän on entinen työväen talo, joka on siirretty tänne nykyiselle paikalle vuonna 1933.

Albumi Suovaaran muistoista.
Miia Roivainen / Yle

– Näytelmäkerhoa pidettiin täällä 60-luvulla. Niin, ja kerran täällä oli makkarantekokurssi, sanoo Komulainen ja kertoo, mitä Viertolan seinät ovat nähneet.

Kaiken takana on aktiiviset kyläläiset ja seurat. Vaikka Viertola onkin koko Suovaaran keskipiste, vietetään aikaa yhdessä muuallakin.

– Vuosittain tulee toista sataa opintokerhotuntia täyteen. Sen lisäksi poimimme yhdessä marjoja ja urheilemme. Täältä löytyy myös terhakka metsästysseura.

Metsästysseuran Komulainen arvioikin toisiksi tärkeimmäksi kylällä.

– Kyllä se on niin, että Viertola on Suovaaran sydän ja metsästysmaja keuhkot. Aika hengittävä kylä.