"Mörököllibändi" otti ravitsemusvalmentajan mukaan kiertueelle – tuloksena kirja epäsäännöllisen elämän eväiksi

Turmion Kätilöt opetteli kesän ja syksyn aikana syömään paremmin rankan keikkaputken ohessa. Kokemukset on koottu kirjaksi, joka avaa lukijalle ovet metallimuusikoiden arkeen ja heidän kokemuksiinsa parempien elämäntapojen opettelusta.

musiikki
Turmion Kätilöt
Kimmo Juoperi / Turmion Kätilöt Foodikirja

Olet työmatkalla. Ajat puolen Suomen läpi ja olet perillä illan jo pimentyessä. Sinulla on nälkä, ja edessä on vielä useita tunteja töitä. Onneksi etukäteen sovittuihin työehtoihin kuuluu työpaikkaruokailu.

Mitä onkaan tarjolla? Pizza. Kylmä pizza.

Tervetuloa keikkamuusikon arkeen!

Tilanne on tuttu myös kuopiolaiselle Turmion Kätilöt -bändille. Edes raavaat metallimuusikot eivät kuitenkaan jaksa yksipuolista ruokaa, jota osa keikkapaikoista tarjoaa.

– Olemme pyytäneet usein, että saisimme jotain muuta kuin pizzaa tai kebabia, selittää Turmion Kätilöiden laulaja Petja Turunen.

Ravitsemusvalmentaja vs. keikkamaailma

Ongelma kiinnosti myös tamperelaisissa metallipiireissä pitkään mukana ollutta Taina Ilosta. Kun Ilonen ryhtyi kouluttautumaan liikunta- ja ravitsemusalalle, hän alkoi pohtia, miten nämä kaksi maailmaa voitaisiin yhdistää.

En lähtenyt katsomaan vierestä vaan pyrin elämään sitä, mitä hekin tekivät.

Taina Ilonen

Ilonen otti yhteyttä toiseen ravitsemusalan yrittäjään, Leena Juoperiin. Ideoinnin lopputuloksena Ilonen lähti mukaan Turmion Kätilöiden kiertueelle – bändin omaksi ravitsemusvalmentajaksi. Ilonen halusi heittäytyä itsekin keikkamuusikon asemaan.

– En lähtenyt katsomaan vierestä vaan pyrin elämään sitä, mitä hekin tekivät.

Bändiläiset ottivat tarjotun mahdollisuuden avoimin mielin vastaan.

– Kaikkia oikeasti kiinnosti, että voiko tätä parantaa, Petja Turunen kertoo.

Liian vähän ruokaa

Ravitsemusvalmentaja löysi heti tiettyjä ongelmakohtia, joihin olisi syytä puuttua.

– Tärkeää oli ainakin saada aikaan ymmärrys siitä, että dieetit eivät välttämättä ole ihmisen parhaita kavereita ja perusruokailulla saadaan hyviä tuloksia. Muita parannettavia olivat ruokailuajat ja syömisen rytmittäminen niin, että ei tule liian pitkiä taukoja syömisistä. Varmasti kaikilla piti lisätä kasviksia ruokavalioon, Ilonen luettelee.

Ilosen mukaan bändissä oli hyvin eritasoista tietämystä ravitsemuksesta. Osa jäsenistä esimerkiksi ymmärsi jo hyvin, ettei pikadieeteistä ole apua, joku taas oli jo kokeillut vaikka mitä.

Piti ruveta syömään enemmän, että laihtui.

Petja Turunen

– Siitä yllätyin selkeästi, että tosi moni on erittäin hyviä kokkeja, jotka päihittävät minut ihan mennen tullen.

Ravitsemusvalmentajan neuvoilla on ollut vaikutusta.

– Minulla kääntyi ruokavalio päälaelleen, piti ruveta syömään enemmän, että laihtui, kiloja jo karistanut Turunen toteaa.

Silmät myös avautuivat tarjolla oleville mahdollisuuksille.

– Hedelmiäkin oli festivaaleilla, mutta niitä ei huomannut, kun ne olivat kaljapullojen takana, laulaja naurahtaa.

Bändiläiset ovat kokeilleet elämää ilman alkoholia, jotta se ei hidastaisi aineenvaihduntaa. Osalla korkki on kiinni edelleen.

Kansien väliin

Taina Ilonen oli Turmion Kätilöiden mukana kesän ja vielä alkusyksynkin. Valmentajakin sai huomata, kuinka hankalaa elämäntapojen hallitseminen on rankkojen viikonloppurutistusten lomassa.

– Kaikista ei ole keikkamuusikoiksi, ei ainakaan minusta, kyllä se niin paljon vaikutti siihen alkuviikkoon ja kaikkeen tapahtumaan.

Kesän ja syksyn kokemuksista syntyi kirja, jossa muun muassa valotetaan Turmion Kätilöiden keikka-arkea, käydään läpi perusasioita ravitsemuksesta ja kirjoitetaan auki kokemuksia valmennuksesta. Ilonen uskoo kirjan auttavan ennakkoluulojen karistamisessa.

Kaikista ei ole keikkamuusikoiksi, ei ainakaan minusta.

Taina Ilonen

– Turmion kätilöt on siinä mielessä esimerkillisesti liikenteessä, että ei kovin moni usko, että tällainen mörökölllibändi lähtisi mukaan tai että heitä kiinnostaisi tällainen asia.

Runsaasti kuvitettu Turmion Kätilöt Foodikirja on samalla myös fanituote.

Koska ajanjakso oli kuitenkin lyhyt ruokailutapojen muutokselle, Ilonen jatkaa bändiläisten valmentamista. Turmion Kätilöille on selvää, millaista ruokaa keikkapaikan takahuoneeseen jatkossakin toivotaan.

– Normaalia kotiruokaa ja kasviksia mukavasti mukaan, tiivistää Petja Turunen.