Hyppää sisältöön

Kotikuusten tarina jatkuu – nyt kerättiin käpyjä Joensuussa

Helsingin Kaivopuistossa sijaitsevan Itsenäisyyden kuusen jälkeläisten, eli Kotikuusten käpyjä kerättiin keskiviikkona Joensuussa. Kuusen kävyt kuivataan ja niistä saatavat siemenet istutetaan Botanian ystävien hellässä huomassa. Siemenistä kasvaa aikanaan Tulevaisuuden kuusia.

Kuva: Yle / Tapio Laakkonen

Botanian Ystävät ry:n toiminnanjohtaja Vilma Lehtovaara kiipesi nosturiauton koriin ja aloitti käpyjenkeruun noin 10 metrin korkeudesta. Joensuussa Tulliportinkadun varrella olevan koulun takapihalle on vuonna 1967 istutettu kolme Kotikuusta. Nyt nuo kuuset antavat melko runsaan käpysadon. Hankkeen isä Mika Vanhanen hymyili joulukuisen aamun hämärissä.

– Kävyt kuivatellaan, karistellaan ja tarkastetaan siemenet. Kuusen siementen joukossahan saattaa olla myös niinsanottuja suutareita. Siemenet istutetaan keväällä ja 2017 taimet pitäisi olla noin 20 sentin mittaisia, eli istutuskelpoisia Tulevaisuuden kuusia.

Kotikuusien käpyjä saatetaan kerätä muuallakin, mutta ENO-verkkokoulun tai Botanian resurssit ei riitä organisoimaan kaikkien kotikuusien käpyjen keräystä, sanoo Vanhanen.

– Verkkosivujen kautta on tullut viestiä, että kansalla on kiinnostusta kerätä kotikuusten siemeniä. Me emme pysty organisoimaan keräystä, mutta omatoimisesti se on toivottavaa. Toivottavasti kävyt kerätään ennen helmikuuta, etteivät kävyt ehdi karistaa siemeniään.

Tullliportinkadun Kotikuusista saatiin käpyjä noin puolitoista perunasäkillistä, niistä saataneen noin 10 000 tainta. Helsingin Kaivopuiston Itsenäisyyden kuusen käpyjä saapui Joensuuhun paketti, jonka sisällöstä saadaan noin tuhat tainta, arvioi Mika Vanhanen.