1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Sananen – Kevytanarkiaa

Anarkistit eivät ole juuri nyt kovin suosittuja. Sen sijaan kevytanarkiaa voi suositella. Se lievittää ahdistusta jopa tehokkaammin kuin alkoholi.

Näkökulmat
Mikko tutustuu lähemmin Igoriin.
Arvo Vuorela / Yle

Koko kansakunta on nyt tuohtunut anarkisteille. Anarkistit ovat valtion vihollisia ja päättömästi riehuvia keskenkasvuisia nulikoita. Ilman yhtään kestävää ajatusta he vääntävät Audistani peilin. Sitähän se on. Setä on hyvin vihainen. Pettynyt koko Suomen nuorisoon, vaikka kaikki eivät olleetkaan mukana.

Mitä anarkia on? Ehkä vähän tyhmää. Se on lyhyttä ajattelua. Toiminta korvaa miettimisen. Mutta anarkia on inhimillinen ilmiö. Se on ihmisen

  • tuon hitaan, itsekkään ja itsetuhoisen otuksen tapa purkaa ahdistusta. Kun ahdistus on riittävän suurta, venttiili päästää höplöttävän tuulahduksen. Tuossa tuulahduksessa on anarkian tuoksu. Siinä on sekoittuneena pitkäaikaiskyyneleitä ja hernerokkamaista näköalattomuutta. Pyöräteline toimii kynänä, kun on tullut aika jättää joku oma puumerkki maailmaan.

Tietenkään yhteiskunta ei saa sietää holtitonta anarkiaa. Toisten omaisuutta ei tuhota. Vaikka sivistyksemme on oikeasti vain seitinohutta pintaa, meidän tulee noudattaa pelisääntöjä.

Suomalaiset ovat jääräpäisiä. Olemmeyrittäneet lievittää ahdistustamme iät ajat alkoholilla. Hoito toimii huonosti, koska siinä menee terveys. Hintalappu yhteiskunnalle tästä ahdistuksen purkamisesta on valtava verrattuna anarkistien tekemiin tuhoihin. Kenen ahdistus helpottui eniten, sitä tilastokeskus ei kerro.

Pyöräteline toimii kynänä, kun on tullut aika jättää joku oma puumerkki maailmaan.

Meidän täytyy kohdata elämämme ja oppia rimpuilevilta anarkisteilta jotain. He yrittävät helpottaa oloaan. He ovat pelkkiä huutomerkkejä, mutta samanlainen merkki se on kuin ajatusviiva.

Ehdotan KEVYTANARKIAA. Jos on keksitty niinkin älytön asia kuin kevytlenkkimakkara, kevytanarkia ei voi olla mahdoton. Kevytanarkiassa aivokemiallinen prosessi voi olla sama kuin vanhan mallin anarkiassa. Välittäjäaineet liikahtavat, olo huojentuu ja mitään ei mennyt rikki, päinvastoin.

Kevytanarkia pitää saada oppiaineeksi. Sillä tunnilla opitaan sanomaan Ei! Teoriaosuudessa voidaan käydä läpi perusasioita, kuten valtaeliitin sloganeiden kestävyyttä. Jos jankataan, että ei ole vaihtoehtoja, niin tarkoittaako se oikeasti sitä. Entä mitä on ”naapuripaine” ja miten siitä kasvetaan irti. Jos naapuri nyhtää nurmikkoaan kynsisaksilla neljä tuntia päivässä, onko kenties henkisesti virkistävää tepastella munasillaan siihen aidan viereen ja viheltää täysillä Bonanzan tunnusmelodiaa. Parta ajamatta.

Kevytanarkia tarkoittaa sitä, että nuorisoamme kasvatetaan itsenäiseen ajatteluun ja rajattomaan luovuuteen, mutta kevytanarkia on aikuisten laji! Aikuisia ahdistaa eniten, he tarvitsevat kipeästi asenteen jolla pitää pää kasassa.

Kevytanarkiassa sisällä kuohuu ja pohjoistuuli viheltää, mutta liikennemerkkejä ei heitellä. Kevytanarkisti ei osta tänään mitään. Hän käyttää aikuisenakin rikkinäisiä kenkiä ja askartelee pyöräilykypärästään kukkaruukun. Ehkä vähän tyhmä. Vaan auttaa.

Aikuisia ahdistaa eniten, he tarvitsevat kipeästi asenteen jolla pitää pää kasassa.

Kevytanarkisti opettelee työpaikalla tanssimaan silloin kun muut yrittävät pitää kokousta. Hän ei ole huonompi työntekijä, hän vain rasvaa aivojaan eri tavalla kuin muut. Muutenkin työelämässä kevytanarkia on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Se on pohjimmiltaan sitä, että ajattelee isoja pienten sijaan. Se, että tekee töissä asioita hieman eri tavalla kuin toiset tai on hetken hiljaa kun ilmatila täyttyy paskanpuhumisesta, on nykyisin aika radikaalia. Miten se uskaltaa? Ihme anarkisti – ei, vaan kevytanarkisti!

Haluatko sinä olla loputtoman kuuliainen puurtaja, joka irtisanotaan ihan kohta vai kokonainen ihminen, joka oppi pitämään elämäänsä taideteoksena ja lopetti turhan nuoleskelun?

Kevytanarkisteja on jo olemassa. He huudattavat testimielessä autossaan tarpeettoman kovaa amerikkalaisia joululauluja ja heiluttavat itseään. Ja kun koittaa arkivapaapäivä, he sihauttavat klo 11 keskiolutpullon auki ja vilkuttavat naapurin rouvalle.

Maallikkosaarnaaja Maasola

Lue seuraavaksi