Puola myönsi ensi kertaa CIA:n salaisen vankilan

Puolan entinen presidentti myöntää ensi kerran CIA:n toimineen salaa Puolassa. Maan johto ei presidentin mukaan saanut tietoa vankilan tapahtumista. Puola kuitenkin pyysi Yhdysvaltoja sulkemaan laitoksen.

Ulkomaat
Aleksander Kwasniewski
Aleksander Kwasniewski on ensimmäinen puolalaisjohtaja, joka myöntää vankilan olemassaolon. Epa / Radek Pietruzka

Puolan entinen presidentti Aleksander Kwasniewski on myöntänyt, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelulla CIA:lla on ollut salainen vankila Puolan maaperällä.

Puolalaisen radiokanavan haastattelussa Kwasniewski kertoi painostaneensa Yhdysvaltoja sulkemaan vankilan, mikä myöhemmin toteutuikin.

Kwasniewski on ensimmäinen puolalaisjohtaja, joka myöntää vankilan olemassaolon. Vankilaa uskotaan käytetyn terrorisminvastaisessa sodassa pidätettyjen henkilöiden säilyttämiseen ja kuulustelemiseen.

Eilen tiistaina Yhdysvalloissa julkaistiin laaja raportti terroriepäiltyjen kuulusteluista. Raportin mukaan pidätettyjä kidutettiin suunnitelmallisesti.

Puola oli Kwasniewskin mukaan suostunut terrorisminvastaisen työn tehostamiseen, mutta ei kohtuuttomiin kuulustelumuotoihin. CIA:n vankilan toiminta oli kuitenkin niin salaista, ettei puolalaisillakaan ollut tietoa, mitä sen sisällä tapahtui, presidentti kertoi.

Puolan johto oli silti huolissaan vankilassa tapahtuvista asioista. Kwasniewski otti asian puheeksi tavatessaan tuolloin Yhdysvaltain presidenttinä toiminutta George W. Bushia vuonna 2003.

Bush oli rauhoitellut Kwasniewskia sanoen, että CIA:n käyttämät metodit "tuottivat tärkeää tietoa turvallisuuteen liittyvistä asioista".

Kwasniewskin haastattelussa ei tule ilmi, milloin CIA:lla oli vankila Puolassa. Toiminnasta tehdyn raportin mukaan niitä oli vuoden 2002 joulukuusta syksyyn 2003.

Kwasniewski toimi Puolan presidenttinä 1995 - 2005.

Lähteet: AFP, AP