Hellekesä oli hyvä myyntimies ilmalämpöpumpuille

Ilmalämpöpumppujen kauppa on kasvanut 10 prosentilla viime vuodesta. Lämpäpumppuyhdistyksen mukaan kysynnän kasvu johtuu poikkeuksellisesta hellekesästä. Pohjois-Suomessa rautakauppaketju Lakkapäällä viime kesänä kaikki natsasi, kun yhtiön ale-kampanja osui yksiin helleaallon kanssa.

helle
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö.
Jarkko Heikkinen / Yle

Ilmalämpöpumppujen kauppa on kasvanut tänä vuonna erityisesti Torniossa. Rautakauppaketju Lakkapään toimitusjohtaja Jukka Lakkapää kertoo, että koko myymäläketjun tasolla ilmalämpöpumppujen kauppa on kasvanut 30 prosenttia viime vuodesta.

– Tornio oli paras piste. Ylitornio tuli samoilla prosenttiluvuilla perässä. Kokonaisuutena Suomi veti voiton, jos katsotaan maiden välillä.

Lakkapäällä on myymälät Torniossa, Ylitorniolla, Oulussa ja Rovaniemellä sekä Ruotsin puolella Luleåssa, Kiirunassa, Skellefteåssa ja Gällivaressa.

Oli pitkä kuuma kesä ja kampanja

Toimitusjohtajan mukaan kasvu johtuu kuumasta kesästä ja kesähelteille osuneesta kampanjasta.

Sitten alkoi helleaalto.

Jukka Lakkapää

– Suunnittelimme kampanjan toimittajan kanssa ja varasimme tavaraa aika riskisti. Sitten alkoi helleaalto. Onnistuimme aika hyvin, kun tavara loppui kesken.

Kampanjan onnistumisesta kertoo muun muassa se, että 40 prosenttia pumpuista on myyty myymäläpaikkakuntien ulkopuolelle.

Asiakkaille menestys tiesi asennuksen odottamista.

– Asennukset kestivät pisimmillään 2,5 kuukautta ennen kuin ne saatiin lopulta paikalleen. Meidän selkosillamme ongelma tulee pitkistä välimatkoista. Maakuntiin asentaminen vie aikaa, vaikka asennuksia tehtiin kahdella porukalla.

Naapurikaupungin kaupoissa rauhallista

Kemissä ilmalämpöpumppujen kauppa on on käynyt hieman viime vuotta rauhallisemmin.

– Kauppa on ollut viime vuotta rauhallisempaa. Kesällä ei ollut piikkiä. Viimeisin myyntipiikki oli viime vuoden syksyllä, kun meillä oli kampanja, kertoo Aappo Mäntylä Kemin K-Raudasta.

Samoilla linjoilla on Kemin S-Raudan myymäläpäällikkö Arto Lääkkö.

– Alkuvuosi oli parempi. Koko vuodesta tulee vähän viime vuotta heikompi. Heinäkuussa myytiin tuulettimia, ilmalämpöpumppujen myynnissä ei ollut piikkiä.

Koko maassa 10 prosentin kasvu

Koko maassa myynti on kasvanut syyskuun loppuun mennessä noin kymmenen prosentilla.

– Käytännössä kasvu johtuu lämpimästä kesästä. Muuten olisimme viime vuoden tasolla, sanoo Suomen lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.

Lämpöpumppuyhdistyksen mukaan heinäkuussa myynti tuplaantui vuodentakaiseen.