Lasten kanssa seksikontaktiin netissä hakeutuvat usein myös tavalliset miehet

Lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä internetissä on varsin vähän tietoa. Useiden tutkimusten mukaan noin kolmasosa lapsista ja nuorista kohtaa netissä seksiehdotuksia. Tuore väitöskirja tukee aiempia tutkimuksia, ja paljastaa, että lapsista ovat kiinnostuneet muutkin kuin pedofiilit.

internet
Tietokoneella peli.
Jarkko Remahl / Yle

Lapsia ja nuoria seksiehdotuksin nettikeskusteluissa lähestyvistä puolet elää normaalissa parisuhteessa. Suurin osa tietää, että ovat tekemässä rikosta ja häpeää toimintaansa.

Tiedot käyvät ilmi Åbo Akademissa perjantaina tarkastettavasta väitöskirjasta.

Emilia Bergen ja hänen tutkijakollegansa tekeytyivät netin keskustelupalstoilla lapsiksi. Kolmasosa miespuolisista keskustelijoista alkoi ehdotella seksijuttuja 10–14-vuotiaiksi luulemiensa tutkijoiden kanssa.

Häpeä paljastaa

Emilia Bergenin mielestä kuitenkin vain puolet seksikontaktia netissä lasten kanssa haluavista on varsinaisesti pedofiilejä. Toinen puoli on tavallisia, normaalissa parisuhteessa eläviä, useimmiten noin kolmekymppisiä, hyvin koulutettuja miehiä, jotka kaipaavat vaihtelua ja seikkailua.

– He eivät ole seksuaalisesti mitenkään erityisen kiinnostuneita lapsista. Vastapuolen ikä ja identiteetti ei ole niin tärkeä. He haluavat vain kokeilla jotain jännittävää ja uutta, sanoo väittelijä Emilia Bergen.

Bergenin mielestä nettiseksisuhteeseen lasten kanssa halunneet ns. tavalliset miehet ymmärsivät mitä olivat lasten kanssa tekemässä.

– Kyllä he ymmärsivät, että olivat tekemässä rikosta. Heillä oli tosi paljon häpeän tunnetta nettikeskustelun aikana ja sen jälkeen.

Nuoret eivät kerro jos he kokevat, että heidän internetin käyttöään tämän jälkeen rajoitetaan.

Emilia Bergen

Lapset eivät kerro

Emilia Bergenin mielestä olisi tärkeää, että lapset kertoisivat netissä käymistään seksikeskusteluista vanhempiensa kanssa. Useimmiten lapset kuitenkin vaikenevat asiasta.

– Nuorten pitäisi keskustella asioista avoimesti vanhempiensa kanssa, mutta nuoret eivät kerro jos he kokevat, että heidän internetin käyttöään tämän jälkeen rajoitetaan tai tietokone otetaan pois.

Emilia Bergen.
Emilia BergenYrjö Hjelt / Yle

– Tähän pitäisi saada jokin ratkaisu aikaan, ja minun mielestäni olisi tärkeää, että vanhemmat itse ottaisivat nämä asiat rohkeasti esille lasten kanssa, Emilia Bergen sanoo.

Syrjäytyneet suuremmassa vaarassa

Seksuaalisessa lähentymisessä lapsiin noin 70 prosenttia aikuisista väittää olevansa nuorempi. Asian paljastuttua aikuiset käyttävät erilaisia ylipuhumistekniikoita, kuten tunteisiin vetoamista, rahaa tai lahjoja, ja myös painostusta, kiristystä ja uhkailua, että chattaily jatkuisi.

Usein lapset eivät yksinkertaisesti kuitenkaan osaa tai halua lopettaa chattailyä.

– Seksi on yleensä aika kiinnostava aihe murrosiässä. Se on uutta ja jännittävää, eikä ne osaa ajatella loppuun saakka, mitä oikeasti voi tapahtua, sanoo Emilia Bergen.

Netissä seksuaalisesti hyväksikäytetyksi joutuu useimmiten lapsi tai nuori, jonka kotiolot eivät ole parhaalla mahdollisella tolalla.

– Syrjäytyneet nuoret ovat suurimmassa vaarassa, koska heillä ei ole kotana ketään kenen kanssa puhua, ja sitten ne hakevat tukea vieraasta ihmisestä netissä, sanoo Emilia Bergen.