1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhin Tampereella otettu miljöövalokuva yllätti tutkijan Facebookissa

Jo pitkään on ajateltu, että vanhin Tampereella otettu maisemavalokuva olisi 1860-luvun alkupuolelta. Maisemavalokuvien historia meni tällä viikolla kerta heitolla uusiksi.

Kotimaan uutiset
Vanha daguerrotyyppi Tampereen koskimaisemassa sijainneesta Frenckellin paperitehtaasta.
Vanha daguerrotyyppi Tampereen koskimaisemassa sijainneesta Frenckellin paperitehtaasta vuodelta 1847 kehyksissään.Fredrik Rehnström

Suomen valokuvataiteen museo kertoi tiistaina lähes 170 vuotta vanhasta valokuvasta, joka esittää Tampereen koskimaisemassa sijainnutta Frenckellin paperitehdasta.

Valokuvan kuvauspaikan tunnisti tamperelaisen museokeskuksen Vapriikin kuva-arkiston tutkija Antti Liuttunen.

Liuttunen törmäsi kuvaan suureksi yllätyksekseen Suomen kuva-arkistolaisten Facebook-ryhmässä viime viikonloppuna.

Kuvan maisema vaikutti Liuttusesta heti tutulta, mutta koska kuva on peilikuva, kuten kaikki daguerrotypiat, sen tunnistaminen oli aluksi vaikeaa.

– Sitten kun sen käänsi toisinpäin, niin se oli aika helppo tunnistaa, Liuttunen kertoo.

Ulkona kuvaaminen oli hyvin harvinaista

Liuttunen pitää 1840-luvun lopulla otetun kuvan esiintuloa merkkitapauksena.

– Voisi olettaa, että Suomesta tällaiset kaikki vanhat kuvat olisi jo aikoja sitten kaivettu esille. Sitten kun tällainen mieletön harvinaisuus yhtäkkiä ilmestyy, niin onhan se iso tapaus, Liuttunen sanoo.

Vanhimpana Tampereella otettuna miljöövalokuvana on jo pitkään pidetty Konstantin Hakulinin vuonna 1862 ottamaa kuvaa. Siinä Tampereen kaupunki on kuvattu Sorinahteelta Kyttälän suuntaan.

– Suomesta on tunnettu tämän [nyt löydetyn] kuvan lisäksi ainoastaan kaksi ulkona otettua daguerrotypiaa. Ne on molemmat otettu Turussa, Liuttunen sanoo.

Daguerrotypia on ensimmäinen valokuvauksen tyyppi. Valotusajat olivat pitkiä ja siksi kuvat otettiin yleensä studio-olosuhteissa. Kuvan ottaminen ulkona oli todella vaikeaa.

Ottiko sama kuvaaja muitakin kuvia?

Suomen valokuvataiteen museon mukaan nyt löydetty kuva on kulttuurihistoriallisesti suunnattoman arvokas. Liuttusen mielestä se on merkittävä jopa maailmanlaajuisesti.

Valokuvan takana on Fredrik Rehnströmin nimi. Hän oli Suomen ensimmäinen ammattimainen valokuvaaja. Suomalaissyntyinen Rehnström asui Pietarissa ja teki sieltä retkiä Suomeen. Hänen valokuvaajanuransa päättyi vuonna 1851.

– Olen miettinyt, että onko Rehnström ottanut Tampereella käydessään myös muita kuvia. Niitähän ei tunneta. Olisi tietysti tavattoman hienoa, että niitä jostain putkahtaisi esille nyt, kun on alkuun päästy, Liuttunen sanoo.

Lue seuraavaksi