1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poikkeusluvat

Länsi-Pohja iloitsee poikkeusluvastaan

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä synnytysten jatkumista osattiin vähän odottaakin, mutta tieto otettiin ilolla vastaan. Riemua ei himmennä edes luvan määräaikaisuus.

Kolmen päivän ikäinen poikavauva Leinonen äitinsä Tuulia Leinosen sylissä. Kuva: Yle / Kati Teirikko

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen Kemin vierailulla jäivät sote-uudistuksen kiemurat taka-alalle, kun ministeri ilmoitti allekirjoittaneensa tiistaina poikkeusluvan synnytystysten jatkumiselle.

Huovinen perustelee luvan myöntämistä sillä, että alueella täyttyvät kaikki muut päivystysasetuksen kriteerit paitsi tuhannen synnytyksen vuosittainen raja. Huovinen tähdentää, että sote-valmistelun tässä vaiheessa ei ollut järkeä alkaa repiä nykyisiä rakenteita auki.

– On parempi, että sote-alue katsoo kuntiensa kanssa, mitkä päivytyksen rakenteet alueelle muodostuvat. Sen vuoksi ei nyt ole järkevää lähteä rikkomaan niitä infrastruktuureita ja toimintoja, joita tällä alueella tällä hetkellä on.

"Helpotushan se on"

Poikkeuslupa on voimassa vuoden 2017 kesäkuuhun saakka, jonka jälkeen uudet sote-alueet ottavat vastuun asiasta.

Länsi-Pohjan keskussairalaan synnytysosastolla huokaistiin helpotuksesta, vaikka poikkeuslupaa vähän osattiin etukäteen odottaakin, ja synnytysosaston tulevaisuus poikkeusluvan loppumisen jälkeen on vielä avoin.

– Helpotushan se on, nimenomaan helpotus tässä tilanteessa. Saamme miettiä ensi vuotta ihan hyvillä mielin, samoin isät, äidit ja perheet saavat suunnitella. Meidän yksikkö rakentaa sotepiiriä ja päivystykset jatkuvat täällä. Ihmisten hoito jatkuu täällä entisellään, niin kuin oikein on, kiteyttää naistentautien ylilääkäri Eila Knuuti.