Ukraina: Separatistit rikkovat tulitaukoa, rauhankokous ei onnistu

Ukraina kieltäytyy rauhankokouksesta separatistien ammuskelun takia. Tiistain "hiljaisuuden päivä" kuitenkin vähensi yhteenottoja.

Ukraina
mies katsoo kranaatin tekemää kuoppaa
Mies katsoo lämpöputkia, jotka tuhosi kranaattituli Donetskissa.Lehtikuva / AFP / Eric Feferberg

Ukrainan sodan lopettamiseksi suunniteltu uusi rauhankokous ei ole toistaiseksi mahdollinen, sanoo Ukrainan pääneuvottelija, maan entinen presidentti Leonid Kutshma.

Kutshman mukaan Venäjän tukemat Itä-Ukrainan separatistit eivät ole noudattaneet syyskuussa solmitun rauhansopimuksen ehtoja, joten uuden kokouksen järjestäminen ei lähipäivinä onnistu.

– Näissä olosuhteissa, joissa yksi osapuoli ei kunnioita tulitaukotilaa, en näe kokousta toteuttamiskelpoisena, uutistoimisto Reuters kertoo Kutshma sanoneen.

Ukrainan, separatistien, Venäjän ja Ety-järjestön suunniteltiin lähipäiville kokousta, jossa rauhankehitystä olisi yritetty vauhdittaa. Rauhansopimuksesta huolimatta Ukrainan armeijan ja separatistien välillä on ollut jatkuvia yhteenottoja.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko ehdotti, että eilen tiistaina olisi ollut "hiljaisuuden päivä", jolloin osapuolet olisivat pidättäytyneet kokonaan tulituksesta. Ehdotus toteutuikin lähes täysin, separatistit ja armeija kertovat vain vähäisistä yhteenotoista. Rauhallinen tilanne on jatkunut myös tänään keskiviikkona.

Separatistien muodostaman ns. Luganskin kansantasavallan edustaja kertoi, että Ety-järjestö on perunut puhelinkonferessin, jossa rauhankokousta olisi suunniteltu. Separatistien mukaan Ety-järjestö ei perustellut ilmoitustaan.

Ukrainan armeija sanoo jatkavansa tulitaukoa, jotta luottamus osapuolten välillä kasvaisi.

Lähteet: Reuters, AP, Tass