Erikoislääkäri: Äidin tupakointi on sikiön kemiallista pahoinpitelyä

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola vaatii neuvoloihin äitien tupakoimista mittaavia häkämittareita pakollisiksi. Raskaana olevista suomalaisäideistä 17 prosenttia polttaa tupakkaa raskauden aikana. Vastaava prosentti on Ruotsissa 6. Tupakointi lisää riskiä keskenmenoon, sikiökuolemaan sekä lapsen vakaviin kehityshäiriöihin.

terveys

Maailman laajuisen Lääkärit tupakkaa vastaan -verkoston, Doctors Against Tobacco (DAT) suomalaisjäsenet ehdottavat häkämittareita pakollisiksi neuvoloihin. Syynä on hälyttävä trendi raskaana olevien naisten tupakoimisesta.

– Raskaana olevan äidin tupakointia voi sanoa sikiön kemialliseksi pahoinpitelyksi. Mittaamalla äidin hengityksen häkäpitoisuutta voidaan osoittaa konkreettisesti äidille, miten vahvaa tupakoinnista syntyvä myrkky on, sanoo naisten tupakoimisesta useita kirjojakin kirjoittanut naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola.

THL:n selvityksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan 17 prosenttia raskaana olevista tupakoi, kun vastaava luku esimerkiksi Ruotsissa on 6. Alle 20-vuotiaista raskaana olevista naisista 48 prosenttia tupakoi.

Vierolan mukaan ongelmaa ei ole otettu Suomessa tosissaan.

– Tupakointi pilaa äidin terveyden lisäksi myös syntyvän lapsen terveyden sekä lisää ennenaikaisen synnytyksen, keskenmenon, sikiökuoleman ja kätkytkuoleman riskiä, Vierola sanoo.

Aivot on sikiön herkin kohta

Äidin tupakointi pienentää Vierolan mukaan sikiön kehittyviä aivoja.

– Lapsen älykkyysosamäärä jää pienemmäksi ja oppiminen vaikeutuu. Lisäksi mielenterveysongelmat, käytöshäiriöt ja ADHD ovat tupakoivan äidin lapsella huomattavasti muita yleisempiä, Vierola luettelee.

Myös vauvan keuhkot kärsivät äidin polttamasta tupakasta, joten astmaan sairastumisen riski kasvaa.

Vierolan mainitsema häkämittari maksaa noin 300 euroa ja yksi mittari neuvolaa kohden riittäisi. Neuvoloita on Suomessa lähes 1 000.

– Yhteiskunnalle tupakointi aiheuttaa mittavia kustannuksia, mutta jos tästäkään huolimatta neuvoloilla ei ole häkämittariin varaa, haastaisin Lions Clubin ja Rotary-järjestöt hankkimaan tällaiset jokaiselle neuvolalle, Vierola haastaa.

Tupakoinnin lopettamiseen tarvitaan koko parisuhde

Vierola korostaa, että puolison tuki on tupakoimisen lopettamisessa tärkeää.

– Hyvä parisuhde helpottaa tupakoinnin lopettamisessa. Puolison tuki on tässä erittäin tärkeää, perheessä asioiden on oltava kunnossa. Toisaalta jos lapsen isä polttaa, on äidinkin vaikeampaa lopettaa.

Neuvoloissa pitäisikin äidin käryttelyn lisäksi kiinnittää huomiota myös isien tupakointiin.

Vierola laittaisi tulevat vanhemmat muutenkin vanhemmuustestiin ennen lasten tekoa.

– Neuvolassa olisi hyvä mitata sosiaaliset indikaattorit, päihteiden käyttö, tupakointi, parisuhteen toimivuus sekä narsistiset ja mustasukkaiset piirteet, niin monelta ongelmalta vältyttäisiin, Vierola letkauttaa.