Keittiömestari: Laita jääkaapin tehot täysille jo nyt

Jääkaappi lastataan yleensä täyteen ruokia joulun lähestyessä. Viilennettävien ruokien määrä lisääntyy keittiömestari Marko Lindforsin mukaan niin paljon, että jääkaapin tehot pitäisi vääntää täysille jo nyt. Näin vältytään lämpöpiikiltä, joka voi riskeerata ruokailijoiden terveyden.

Kotimaa
Jääkaapin ovi auki.
Hanna Lumme / Yle

Joulu saa monet perheet täyttämään jääkaappinsa äärirajoilleen. Jääkaapin tehot eivät riitä pitämään säilytettäviä ruokia riittävän viileinä, ellei sen lämpötilaa lasketa jo etukäteen.

– Jääkaappi kannattaa laittaa täysille tehoille jo nyt. Näin huolehditaan siitä, että lämpöpiikki ei kasva liian korkeaksi, kun kaappi täytetään elintarvikkeilla, kertoo keittiömestari Marko Lindfors ravintola HellaHuoneesta.

Lindforsin mukaan jääkaapin lämpötila voi nousta jopa 15 asteeseen, jos viilennyksestä ei huolehdita riittävästi.

Lämpötiloista kannattaa huolehtia, ettei tarvitse viettää joulua sairaalassa

Keittiömestari Marko Lindfors

– Silloin ollaan jo riskirajoilla tuotteiden säilymisen kannalta. Mutta jos jääkaappi saadaan nyt 2-3 asteeseen, niin silloin lämpöpiikki nousee vain 6-7 asteeseen.

Jouluruuat säilyvät vain kolme päivää

Marko Lindfors muistuttaa, että joululaatikot ja kinkku pitää säilyttää alle 6 asteen lämpötilassa. Kalojen säilytyslämpötila on hänen mukaansa alle kolme astetta.

– Näistä lämpötiloista kannattaa huolehtia, ettei tarvitse viettää joulua sairaalassa, hän toteaa.

Jos vähääkään arveluttaa, niin älkää syökö

Keittiömestari Marko Lindfors

Ruokien säilymiseen kannattaa kiinnittää muutenkin huomiota jouluna. Niitä pidetään usein pitkiä aikoja pöydässä ja ne nostetaan uudelleen esiin pyhien kuluessa useaan kertaan.

– Kahta kertaa enempää en ruokia lämmittäisi. Kotona tehdyt laatikot eivät muutenkaan säily monta päivää. Itse en uskaltaisi antaa niille kuin kolmen päivän takuun, Lindfors toteaa.

Kinkku säilyy Lindforsin mukaan syömäkelpoisena noin 3-4 päivää.

– Aistinvarainen arvio ratkaisee. Jos vähääkään arveluttaa, niin älkää syökö.