1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rahtilaivat

Venäläinen proomu maannut vuosia laiturissa Korppoossa

Utössä uponnut rahtiproomu on ollut kuusi vuotta Korppoon telakan riesana. Telakka haluaisi romuttaa aluksen, mutta jätelain mukaan proomua ei ole hylätty.

Haverissa vaurioitunut venäläisproomu on jämähtänyt Korppoon telakan laituriin. Telakan omistaja hakee viranomaisilta pakkotoimenpidelupaa aluksen romuttamiseksi, jotta sen säilytyksestä aiheutuneita kustannuksia voitaisiin kattaa.

Fantom-niminen rahtiproomu haaksirikkoutui joulukuussa 1999 Utön vesillä. Alus nostettiin vuonna 2008, minkä jälkeen se hinattiin Korppooseen.

Käräjä- ja hovioikeuden tulkintojen mukaan proomu on edelleen venäläisomistuksessa. Dimitri Kuznetsov -niminen henkilö on ilmoittanut suunnittelevansa aluksen siirtoa ja myyntiä, mutta taloudellinen taantuma on toistaiseksi lykännyt kaupantekoa. Telakalle on luvattu maksaa korvaus proomun valvonnasta ja säilytyksestä.

Paraisten ympäristönsuojelupäällikkö Carl-Sture Österman katsoo, että  jätelaki ei salli proomun romuttamista, koska sitä ei voida pitää hylättynä. Ympäristölautakunta käsittelee asiaa torstaina.