1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolueet

Perussuomalaisten ja kristillisten liitto tähtää kahteen läpimenoon

Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien yhteinen ehdokaslista kevään eduskuntavaaleihin on valmistunut. Tätä ennen valmista listaa Lapissa on esitellyt ainoastaan keskusta. Vaaliliiton tavoitteena on saada kaksi edustajaa läpi.

Kuva: Yle

Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien vaaliliitto Lapissa perustuu vaalituloksen maksimoinnin lisäksi yhteiseen arvopohjaan.

– Totta kai vaaliliitto on osaltaan tekninen, mutta kyllä perussuomalaisilla ja kristillisillä on monin paikoin yhteinen arvopohja. Kysymys on molemmista asioista, kommentoi perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja Hanna Mäntylä.

– Arvojen kannalta perussuomalaiset oli mieluisin vaihtoehto, kun ajatellaan muita vaihtoehtoja, joita oli, sanoo KD:n Lapin piirin puheenjohtaja Ossi Karjalainen.

Tavoitteena kaksi edustajaa

Perussuomalaisten tavoitteena on saada yksi lisäpaikka eli yhteensä kaksi edustajaa valituksi. Vaaliliitolla puolue hakee kasvua äänten kokonaispottiin.

– Se on yksi tavoite. Lähdemme hakemaan kahta edustajaa ja uskon, että mahdollisuudet siihen ovat hyvät. Se vaatii kovaa työtä. Ohjelman täytyy olla selkeä. Täytyy olla vahva oma linja. Täytyy olla selkeää, mitä tekisimme toisin kuin nykyinen hallitus. Suuria kysymyksiä on ratkaistava niin koko Suomessa kuin Lapissa, Mäntylä sanoo.

Kristillisdemokraateilla ei ole mahdollista saada edustajaa peruskannatuksella. Viime vaaleissa puolue sai Lapista 1 626 ääntä. Kun tähän lisätään perussuomalaisten edellisten vaalien 20 336 äänen saalis, ollaan jo lähellä kahta edustajaa.

Eli jos puolueet kykenevät säilyttämään edellisten eduskuntavaalien kannatuksen, kaksi paikkaa on mahdollista saada.

– Asetelma on kristillisille historiallinen Lapin vaalipiirissä. Nyt meillä on oikeasti mahdollisuus päästä taistelemaan varasijasta ja edustaja läpimenosta, Karjalainen sanoo.

Kristillisille lisärahaa Lappiin?

Kiristillisdemokraatit ovat usein onnistuneet hyvin vaaliliitoissa. Puolue on saanut monesti enemmän edustajia kuin sille olisi kannatuksen perusteella kuulunut. Tälläkin kertaa äänten keskittäminen onnistuu varmasti, koska listalla on vain yksi kristillisdemokraatti.

Lappiin voi tulla myös ylimääräistä vaalirahaa, jos tilanne kehittyy otolliseksi.

– Tietenkin kaikki piirin vähäiset varat kohdistetaan Pirkan vaalityöhön. Jos alkaa näyttää siltä, että meillä on ihan oikeasti mahdollisuus, niin puolue on luvannut pientä lisärahoitusta Lapin vaalipiirin alueelle, kertoo Karjalainen.

Perussuomalaiset vielä neuvottelevat vaalituen jakautumisesta.

– Linjanvetoja on tehty, mutta vielä ei ole tarkoin määritetty, miten vaalituki muodostuu ja rakentuu, Mäntylä kertoo.

Perussuomalaisilla 6 ehdokasta Rovaniemeltä

Perussuomalaisten ehokasasettelussa pistää silmään se, että peräti kuusi ehdokasta on Rovaniemeltä. Miten se vaikuttaa vaaleihin?

– Rovaniemen ehdokkaat ovat kuitenkin profiililtaan hyvin erityyppisiä. Jokaisella on varmasti oma kannattajajoukkonsa. Uskon, että vaikka he ovat samalta paikkakunnalta, niin kaikilla on hyvät mahdollisuudet kerätä kovakin äänipotti, Mäntylä vastaa.

Perussuomalaisten 13 ehdokasta ovat Hanna Mäntylä Torniosta, Harri Tauriainen Kemistä, Terho Korpikoski Simosta, Tarmo Salonen Kittilästä, Ari Södervall Pellosta, Irja Hanschmidt Kolarista, Jaana Hannola Kemijärveltä sekä Liisa Helin, Jarmo Juntunen, Pirita Nenonen, Matti Torvinen, Jouko Lampela ja Liisa Mariapori Rovaniemeltä.

Kristillisdemokraattien ehdokas on Pirkka Aalto Kemijärveltä.