1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

SVT: Ruotsin kokoomuksen kunnallispoliitikot rajoittaisivat maahanmuuttoa

SVT on lähettänyt kyselyn 283 johtavalle kunnallispoliitikolle, joista 142 on vastannut.

Ulkomaat
Matkustajat poistuvat laivasta jalankulkusiltaa myöten
Yle

Yli puolet maltillisen kokoomuksen johtavista kunnallispoliitikoista haluaa rajoittaa pakolaisten vastaanottoa Ruotsiin, Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n (siirryt toiseen palveluun) tekemä kysely osoittaa. 52 prosenttia kyselyyn vastanneista rajoittaisi pakolaisten määrää, vastoin puolueen virallista linjaa.

– Emme voi ottaa vastaan miten paljon tahansa. Ensi vuonna tänne tulee 110 000. Sehän vastaa Eskilstunan väkilukua. Pitäisikö meidän rakentaa kokonainen kaupunki vuodessa? Ei se toimi. Meidän täytyy vetää raja jonnekin, oppositiojohtaja Timo Granetin Vingåkerin kunnasta Södermanlandista sanoo. Vingåker sijaitsee reilut 50 kilometriä Eskilstunasta lounaaseen.

Kunnallispoliitikkojen enemmistö haluaa myös, että pysyvän oleskeluluvan saamista vaikeutetaan. 53 prosenttia vaikeuttaisi oleskeluluvan saantia. SVT on lähettänyt kyselyn 283 johtavalle kunnallispoliitikolle, joista 142 on vastannut.

Maahanmuutosta vaikea keskustella

SVT:n kyselyyn vastanneista kunnallispolitiikoista lähes puolet on myös sitä mieltä, että maahanmuuttopolitiikasta on vaikea keskustella.

– Katto on liian matalalla. Meillä ei ole selkeää käsitystä siitä, että maahanmuutto on yhteiskunnallinen haaste. Jos emme myönnä, että meillä on suuria ongelmia, emme voi myöskään ratkoa niitä, skånelaiskunnan Östra Göingen kunnanneuvos Patric Åberg sanoo.

Maltillisen kokoomuksen tuleva puoluejohtaja Anna Kinberg Batra ei muuttaisi puolueen maahanmuuttopolitiikkaa.

– Mielestäni on tärkeää, että me yhtenä maailman rikkaimmista maista kannamme vastuumme, kun ihmisten on pakko paeta sotaa ja sortoa, mutta keskustelen kunnallispoliitikkojemme kanssa mielelläni esimerkiksi integraatiopolitiikan parantamisesta.

Maltillinen kokoomus ja muut ruotsalaispuolueet ovat tähän mennessä sulkeneet maahanmuuttokriittisen ruotsidemokraatit päätöksenteon ulkopuolelle. Ruotsidemokraatit kaatoi hallituksen budjettiesityksen joulukuun alussa, ja se on uhannut kaataa kaikki hallitukset (siirryt toiseen palveluun), jotka haluavat lisätä maahanmuuttoa tai antavat ympäristöpuolueelle vaikutusvaltaa maahanmuuttokysymyksissä.

Edellinen porvarihallitus sopi maahanmuuttopolitiikasta tuolloin oppositiossa olleen ympäristöpuolueen kanssa. Ruotsissa pidetään uusintavaalit maaliskuussa.

Lue seuraavaksi