"Kun laittaa syntymävuoden hakemukseen ei tarvitse odotella soittoa" – työllistymismahdollisuudet heikkenevät ikävuosien karttuessa

Monet työnhakijat ovat olleet samassa ammatissa vuosikaudet ja koulutus on voinut vanhentua. Työllistymistä pyritään edistämään esimerkiksi uudelleenkoulutuksen avulla.

Kotimaa
Maija
Alex Turunen /Yle

Tilastojen valossa mahdollisuudet työllistyä heikkenevät ikävuosien karttuessa. Saman on huomannut myös pari vuotta sitten suuratalouskokiksi kouluttautunut 47-vuotias Maija Lainpelto.

– Kun laittaa hakemukseen, että minä vuonna olet syntynyt, niin ei tarvitse kyllä odotella haastattelukutsua tai sitä, että tulisi valituksi.

Iäkkäämmät työntekijät työllistyvät nuoria huonommin esimerkiksi kaupan alalle. Tämä näkyy myös Etelä-Karjalan osuuskaupassa, jossa työntekijöiden keski-ikä on 34 vuotta.

– Voisin kuvitella, että keski-ikä on nuorempi kuin yleensä yrityksissä. Meillä on esimerkiksi kassaosastolla aika paljon nuoria, jotka tekevät töitä opiskelun ohessa, niin se tieteinkin nuorentaa keski-ikää, Etelä-Karjalan osuuskaupan talousjohtaja Annastiina Tiainen sanoo.

Uusi koulutuskaan ei aina auta

TE-toimistossa työnhakijoita ohjataan työnhakuun muun muassa uudelleenkoulutuksen avulla.

– Aika usein käy niin, että työnhakija on ollut kolmekymmentäkin vuotta samassa ammatissa ja sen jälkeen sitten ei välttämättä ole koulutusta tai koulutus on vanhentunut. Silloin pitää miettiä, että mitä tehdään, koska eläkeikää nostetaan jatkuvasti, palveluesimies Merja Jaatinen Kaakkois-Suomen TE-toimistosta sanoo.

Maija Lainpelto valmistui suuratalouskokiksi kolme vuotta sitten. Aiemmalta koulutukseltaan hän on yo-merkonomi.

– Niitä töitä täältä Lappeenrannasta ei löydy. Eikä nyt kyllä näytä näitä kokinhommia eikä edes keittiöapulaisen töitä kovin olevan tarjolla. Koska olen vasta vanhoilla päivilläni opiskellut kokiksi, niin en ajatellut enää uutta alaa.

Mitä työnhakijalta sitten odotetaan?

– Kyllä me katsomme sitä kokonaisuutta, sekä kokemusta, osaamista että henkilön sopivuutta tehtävään kaikin puolin, Tiainen kertoo.

Lainpelto toivoo vielä työllistyvänsä.

– Toivottavasti vielä jotain löytyy. Kyllä luulisin, että minullakin on vielä jotain annettavaa tälle yhteiskunnalle, hän sanoo.