Taiteilija Soile Yli-Mäyry vie Vihriälän muotokuvajupakan markkinaoikeuteen

Kiistaan Jukka Vihriälän muotokuvan maalaamisesta haetaan nyt ratkaisua oikeusteitse. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri perui taiteilija Soile Yli-Mäyryn 30 000 euron toimeksiannon julkisuudessa nousseen kohun vuoksi.

Kuva: Elina Niemistö/Yle

Kuvataiteilija Soile Yli-Mäyry vie ex-kansanedustaja Jukka Vihriälän muotokuvasta nousseen kohun markkinaoikeuteen. Yli-Mäyry oli jättänyt Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille sovintoesityksen, johon ei määräaikaan mennessä tullut vastausta. Nyt Yli-Mäyry haluaa markkinaoikeudelta ratkaisun sopimusrikkomukseen.

– Sovittelu oli lähtökohta, olisin toivonut sitä. Kun sovitteluesitys ei sopinut, ei ole paljon vaihtoehtoja, Yli-Mäyry toteaa.

Markkinaoikeus arvioi muun muassa julkisten hankintojen lainmukaisuutta, kun joku osapuoli ei ole tyytyväinen päätökseen.

Julkinen kohu syynä perumiseen

Soile Yli-Mäyryn piti alun perin maalata ex-kansanedustaja Jukka Vihriälästä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille 30 000 euron arvoinen muotokuva. Tauluhanke peruttiin, kun siitä nousi kohu sairaanhoitopiirin valtuustossa ja julkisuudessa. Jukka Vihriälä on sairaanhoitopiirin valtuuston ja hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja.

Yli-Mäyry kokee, että sopimuksen purku loukkasi häntä taiteilijana. Hänen mukaansa maalaustyö oli jo aloitettu ja sen tieltä oli myös jouduttu siirtämään muita töitä.