1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Steinmeier: CIA:n käyttämät kidutusmenetelmät rikkovat demokraattisia arvoja

Eilen tiistaina julkaistun raportin mukaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA käytti kuulusteluissa seksuaalisen väkivallan uhkaa, valeteloituksia ja vesikidutusta.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier käy parhaillaan neuvotteluja kriisin osapuolten kanssa. Kuva: Sergei Chirikov / EPA

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n käyttämät julmat keinot terroriepäiltyjen kuulusteluissa rikkovat törkeällä tavalla liberaaleja, demokraattisia arvoja, Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier on sanonut tänään keskiviikkona.

CIA:n kuulustelutapoja kuvailtiin Yhdysvaltain senaatin tiedusteluvaliokunnan eilen tiistaina julkistamassa laajassa raportissa. Niihin kuuluivat esimerkiksi seksuaalisen väkivallan uhka, valeteloitukset ja vesikidutus.

– Keinot, joita silloin pidettiin oikeana, ja joita käytettiin taistelussa islamistista terrorismia vastaan, eivät ole hyväksyttäviä, ja ne olivat paha virhe, Steinmeier sanoi saksalaislehti Bildissä.

– Presidentti Obama on tehnyt selkeän eron edeltäjiensä menetelmiin. Washingtonin uusi avoimuus virheiden myöntämisessä ja julkinen lupaus, että niitä ei koskaan enää toisteta, ovat tärkeä askel, joka on mielestämme tervetullut.

Myös Afganistan tuomitsee CIA:n keinot

CIA:n kuulustelumenetelmät rikkovat kaikkia hyväksyttyjä ihmisoikeusnormeja maailmassa, Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on sanonut keskiviikkona. Hän kutsui raporttia järkyttäväksi.

Presidentti Ashraf Ghani vaati myös saada tietää, kuinka moni afganistanilainen on joutunut CIA:n julmien kuulustelukeinojen kohteeksi CIA:n Afganistanin-pidätyskeskuksessa. Yhdysvallat ja sen liittolaiset hyökkäsivät Afganistaniin lokakuussa 2001 syrjäyttääkseen maan Taliban-hallinnon.

Hyökkäys tehtiin sen jälkeen, kun Taliban-hallinnon suojelema Al-Qaida iski New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneihin ja Pentagoniin. Neljäs terroristien kaappaama kone putosi Pennsylvianiassa.

Eilisen raportin mukaan kuulusteluissa käytettiin keinoja, jotka ylittivät Valkoisen talon, oikeusministeriön ja CIA:n johdon hyväksymät kuulustelukeinot. Useat ihmisoikeusjärjestöt ja YK ovat vaatineet syytteiden nostamista kidutukseen syyllistyneitä CIA:n kuulustelijoita vastaan.