Professori salailusta: "Kuntien osakeyhtiöt pitäisi saada julkisuuslain piiriin"

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää toivoo Suomeen lakimuutosta, joka vaatisi nykyistä avoimempaa linjaa kuntien omistamien yhtiöiden tiedotuksessa ja julkisuudessa. Nykyinen lakikaan ei estä liikelaitoksista osakeyhtiöksi muuttuneita toimijoita olemasta avoimia.

Kotimaa
Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.
Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.Yle

Kuntien päätöksenteko etääntyy avoimuuden periaatteista, kun aiemmin liikelaitoksina suoraan avoimen päätöksenteon alla toimineet laitokset muuttuvat osakeyhtiöiksi. Osittain muutos johtuu lainsäädännöstä, osittain kuntien halusta virtaviivaistaa toimintaansa.

Uudistuksissa kärsii usein avoimuus. Niin kauan kun päätöksenteko on kunnallisten luottamusmiesten käsissä, päätöksistä ja niiden valmistelusta on helppo saada tietoa. Liikelaitoksiin sovelletaan julkisuuslakia, jolloin päätöksenteko on lähtökohtaisesti julkista.

Osakeyhtiöt puolestaan vetoavat usein osakeyhtiölakiin ja kieltäytyvät antamasta tietoja. Esimerkiksi osakeyhtiöitetyn Porin sataman uudesta johtajavalinnasta ei osakeyhtiölakiin vedoten ole annettu toimittajille tietoja.

Kuntalakia muutettaessa jätettiin ottamatta huomioon avoimuuteen ja kunnalliseen demokratiaan liittyvät näkökohdat.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää

Yhtiöittäminen lisääntynyt

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta arvioi, että yhtiöittäminen on lisääntynyt.

– Yhtiöittämistä on alettu käyttää sellaisissa kuntien tehtävissä, jotka eivät ole markkinatehtäviä, kuten sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kehityskulku on avoimuuden kannalta huolestuttava eikä mitenkään välttämätön, Mäenpää sanoo.

"Pitäisi ottaa mallia Ruotsista"

Mäenpään mukaan Suomessa tarvittaisiin lainmuutoksia, jotka veisivät avoimuutta enemmän kohti Ruotsin mallia.

– Ruotsissa peruslähtökohta on, että kunnallisiin osakeyhtiöihin sovelletaan julkisuuslakia. Suomessa voitaisiin toteuttaa samanlainen avoimuus, väitämmehän olevamme avoin yhteiskunta, Mäenpää sanoo.

Ruotsissa peruslähtökohta on, että kunnallisiin osakeyhtiöihin sovelletaan julkisuuslakia.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää

Professori muistuttaa, että avoimuus ei tarkoita liikesalaisuuksien paljastamista, joten avoimuuden lisääminen ei olisi hänestä ongelmallista.

– Kuntalakia muutettaessa jätettiin ottamatta huomioon avoimuuteen ja kunnalliseen demokratiaan liittyvät näkökohdat, Mäenpää sanoo.

Mikään ei estä avoimuutta osakeyhtiöissä

Olli Mäenpää korostaa, että nykyinen osakeyhtiölakikaan ei estä avoimuutta kunnallisissa yhtiöissä.

– Osakeyhtiölaki ei edellytä, että kunnallisen yhtiön pitäisi salata asioita. Asia on kuitenkin täysin yhtiön omassa vallassa, koska julkisuuslakia ei sovelleta, Mäenpää sanoo.