1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Myrskyrintama etenee kohti itää ja pohjoista – uusi jo ovella

Puuskainen ja paikoin myrskyinen rintama etenee yön aikana kohti itää ja pohjoista.

tuuli on puhaltanut naisen hiukset silmille
Keskiviikon myrskytuulet hellittävät viimeistään torstaiyönä. Seuraava myrsky saapuu Suomen merialueille jo perjantai-iltana.

Kova puuskainen myrskyrintama on hiljalleen siirtymässä kohti itää ja pohjoista. Ennusteen mukaan rintaman keskus olisi Keski- ja Itä-Suomessa aamuyöllä. Samalla rintaman tuulet heikkenevät ja sää poutaantuu etelässä.

Ennusteen mukaan kovimmat tuulet puhaltavat yöllä Keski-Suomesta Itä-Suomeen yltävällä alueella. Myrskylukemiin tuuli ei yllä, mutta voi olla puuskissa hyvin voimakasta.

Samalla kovimmat sateet siirtyvät kohti itää, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen.

Hänen mukaansa lännessä voi vielä aamulla sataa jonkin verran vettä, mutta aamulla sää poutaantuu ja sateet ovat enintään kuuroittaisia.

– Idässä sataa runsaammin ja Lapissa voi paikoin pyryttää lunta jopa kymmenkunta senttiä, Hellinen kertoo.

Myöhemmin päivällä, viimeistään iltapäivällä sää paranee myös idässä.

Päivän mittaan kovimmat tuulilukemat mitattiin Kökarissa Bogskärin alueella. Siellä tuulen nopeus ylsi puuskissa 30,8 metriin sekunnissa. Keskituuli oli kovimmillaan 25,1 metriä sekunnissa.

Uusi rintama jo tulossa

Meteorologi Toni Hellisen mukaan nyt itään väistyvää rintamaa seuraa viimeistään lauantain vastaisena yönä uusi myrskymatalapaine.

– Sen reittiä ja aikataulua pitää tarkastella huomenna ja ylihuomenna, Hellinen kertoo.

Nyt tuon uuden rintaman keskus on Pohjanmerellä Skotlannin pohjoispuolella. Jos se tulee ennusteen mukaan tänne, niin sen keskus on Suomen yllä lauantaina aamuyöllä.

Rintaman suunta saattaa vielä muuttua. Jos se tulee enemmän etelän puolelta, niin silloin meille pääsee idästä kylmempää ilmaa ja tuulia. Jos se taas tulee pohjoisempaa reittiä, niin ainakin etelään tulee enemmän lämpimiä tuulia.