Ukraina hakee helpotusta Venäjä-riippuvuuteen, uraania ja kivihiiltä Australiasta?

Australia kuuluu maailman suurimpien uraanintuottajien joukkoon. Maan pääministeri Tony Abbott on ollut äänekäs Putinin arvostelija malesialaisen matkustajakoneen pudottamisen jälkeen.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko (vas.) ja Australian pääministeri Tony Abbott (oik.) Melbournessa 11. joulukuuta. Kuva: Julian Smith / EPA

Australia ja Ukraina ovat neuvotelleet mahdollisista kivihiili- ja uraanitoimituksista. Ukraina haluaa vähentää riippuvuuttaan venäläisestä maakaasusta. Ukraina sai tällä viikolla ensimmäisen erän maakaasua Venäjältä sitten viime kesän. Venäjä keskeytti kaasutoimitukset Ukrainan maksamattomien laskujen vuoksi.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko on innokas löytämään vaihtoehtoisia energianlähteitä. Hän keskusteli asiasta Australian pääministeri Tony Abbottin kanssa kolmipäiväisellä vierailullaan Australiassa.

Australia on yksi maailman suurimmista uraanintuottajista. Sillä ei ole omia ydinvoimaloita, koska sillä on runsaasti myös kivihiiltä ja maakaasua.

Abbott on eräs kovaäänisimmistä Venäjän presidentin Vladimir Putinin arvostelijoista. Taustalla on malesialaisen matkustajakoneen pudottaminen Itä-Ukrainassa heinäkuussa. Koneessa oli liki 40 australialaista.