1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Tässä harrastuksessa yhdistyy nykyteknologia ja luonnossa liikkuminen"

Geokätköily motivoi suomalaiset ulos ja metsiin kaikkina vuodenaikoina. Metsähallituksen luontopalvelut iloitsevat ajatuksesta, että ihmiset innostuvat liikkumaan luonnossa ja luontoon syntyy jälleen uusia polkuja.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Edes marras-joulukuun lumi ja loska eivät pysäytä innokkaimpia luonnossaliikkujia. Yksi suomalaisten motivaattori metsäretkeen on geokätköily.

Kajaanilainen harrastaja Erkki Kuuva on juuri käynyt viemässä muille etsijöille löydettävää Sotkamoon, Vuokatin metsiin.

– Olen vienyt Vuokatin luonnonsuojelualueelle kaksi uutta kätköä. Kaiken kaikkiaan olen laittanut yli 30 kätköä Kajaanin seudulle ja Sotkamoon. On ihan mielenkiintoista etsimisen lisäksi tehdä itse kätköjä. Pääsen lukemaan muiden kommentteja, miten he ovat tekemäni kätköt löytäneet ja mitä he tuumaavat paikkavalinnoista, Kuuva kuvailee harrastuksen eri puolia.

Kuuvan piilot ovat uusimmat Kainuun Metsähallituksen luontopalveluille ilmoitetut geokätköt.

– Kainuussa Metsähallitus saa noin kymmenkunta kätköilmoitusta vuodessa. Se ei toki kerro harrastuksen laajuudesta ja kätköjen määrästä. Kaikki eivät varmastikaan ilmoita kätköistä, kajaanilainen puistonjohtaja Kerttu Härkönen arvioi.

Ennen kun lähti Lappiin, vaikka Saariselälle, matka kesti 8 tuntia. Nyt se kestää 10-12 tuntia, kun kierrellään paikkoja, pysähdellään enemmän.

Erkki Kuuva

Geokätköjen piilotus sekä etsintä kuuluvat jokamiehenoikeuksiin. Metsähallitus on kuitenkin toivonut, että harrastajat ilmoittaisivat Metsähallituksen hoitamille luonnonsuojelualueille viedyistä kätköistä.

– Sikäli näistä olisi hyvä tietää, koska kätköt aiheuttavat liikumista tietyille paikoille. Emme sitten jää ihmettelemään yllättävää liikennettä metsissä, vaan sille olisi selitys valmiina.

Puistonjohtaja Kerttu Härkönen korostaa myös, että geokätköt eivät saa aiheuttaa vahinkoa rakenteille tai kasvillisuudelle.

– Kuulin jutun, jossa muistaakseni Lapissa oli laitettu geokätkö liiterin katon ja seinän rajaan. Kun etsijät alkoivat kiipeillä seinälle, rakennuksen nurkka lähti sortumaan. Eli tämän vuoksi toivotaan paikkojen kunnioitusta ja maalaisjärkeä kätköpaikkojen valintaan.

Lisää mittaa Lapin reissuille

Erkki Kuuva ajautui harrastuksen pariin puolitoista vuotta sitten poikansa peesissä. Kuuva on ollut innokas luonnossaliikkuja aiemminkin, mutta reissut ovat saaneet geokätköilyn myötä lisää mittaa.

– Kierrän muutenkin paljon Lapin retkeilyalueita ja tästä saa lisäintoa reiteillä kiertämiseen. Ennen kun lähti Lappiin, vaikka Saariselälle, matka kesti 8 tuntia. Nyt se kestää 10-12 tuntia, kun kierrellään paikkoja, pysähdellään enemmän.

Joku sanoi, että tämä on tämän päivän luontopolku.

Kerttu Härkönen

Estetiikka ratkaisee Erkki Kuuvan omien kätköpaikkojen valinnan.

– Hyvän paikan kriteerinä on hyvä maisema tai muuten nätti paikka. Vähemmän harrastan kaupunkikätköilyä, luonnossa liikkuminen ja siitä nautiminen on minulle tässä ensisijainen juttu. Mielellään laitan kätköt polkujen varsille, ettei niiden perässä tarvitse mennä ihan korpeen, Kuuva kuvailee.

Kaiken kaikkiaan Metsähallituksessa on noteerattu riemulla suomalaisten geokätköilyinnostus – polkujenkin kannalta.

– On aivan mahtavaa, että ihmiset keksivät uusia tapoja liikkua luonnossa. Tämä on yksi tämän ajan tapa, jossa yhdistetään etsiminen, löytäminen, nykyteknologia ja luonnossa liikkuminen, puistonjohtaja Kerttu Härkönen iloitsee.

– Joku sanoi, että tämä on tämän päivän luontopolku. Ihmiset tekevät omia polkujaan metsiin, sekä kirjaimellisesti että kuvaannollisesti. Osa ihmisistä tarvitsee motivaation lähteä metsään, kävellä jotain polkua.Tässä on motiivi lähteä luontoon. Ja toisaalta sinne syntyy kirjaimellisestikin uusia polkuja tämän harastuksen myötä. Toisin kuin entiaikaiset, nämä polut eivät vie kylästä kylään, mutta niitä syntyy yhtä kaikki.