88-vuotias Antti Laine sai kukan tuntemattomalta: "Jouluna ikävä on suurimmillaan"

Jokainen huomionosoitus tuottaa hyvän mielen sekä antajalle että saajalle, oikeaa joulumieltä! kiteyttää Antti Laine joulukukkakampanjan idean nettivideossa saatuaan komean atsalean kotiinsa.

ilmiöt
Antti Laine

Joulu juuri erikoisesti on sellainen aika jolloin vanhat muistot tulevat mieleen. Silloin se ikävä on suurimmillaan. Kyllä se ilahduttaa monia, monia vanhuksia saada tällainen henkilökohtainen kukkalähetys.

Antti Laine

Tampereen Kaukajärvellä asuvalla 88-vuotiaalla Antti Laineella on ollut viime aikoina kiireitä vaikkei hän ole juuri nyt pienoismailleja tehnytkään.

– Minulla on niin valtavasti hommia. Nyt on mennyt aikaa joulutervehdyksissä. Olen jo ainakin neljäkymmentä tehnyt ja vieläkin on tehtävää, hän juttelee kotiinsa käymään tulleelle omahoitaja Johanna Tammiselle.

"Neljä vuotta olen istunut tällä pyörätuolilla"

Laine on valittu yhdeksi joulukukkakampanjan tervehdyksen saajaksi. Yksinäisille vanhuksille iloa tuovan kampanjan takana on yksityinen hoiva-alan yritys yhteistyössä kuntien kotihoidon ja vanhuspalveluiden kanssa. Lahjoitettu atsalea toi hymyn Laineen huulille.

– Tietysti se merkitsee jotakin, kun on näihin hoitoasioihin tässä perehtynyt. Neljä vuotta olen istunut tällä pyörätuolilla ja seurannut näiden hoitajien toimia joka aamu ja ilta. Jalkani tarvitsevat rankat sidokset, jotta ne pysyvät jonkinlaisessa kunnossa.

Muistot musiikin täyteisistä lapsuuden jouluista ovat nyt erityisen tuoreena mielessä. Joulu on Laineelle yhteen kokoontumisen aikaa. Sukulaisia on jo piipahtanut tervehtimässä - joku jopa kitaran kanssa, joten joululauluista pitävä Laine on päässyt laulamaan säestyksen kera.

– Kyllä he tulevat tänne varmasti. Laulu raikaa.

"Näyttäisi siltä, että kukan saavat kaikki"

Kampanjaan osallistuvissa kaupoissa on esillä lappuja, joissa on vanhuksen etunimi ja ikä. Lahjoittaja voi valita vanhukselle mieleisensä kukan ja kirjoittaa korttiin myös oman tervehdyksensä. Riikka Mansikkamäki Home Instead Seniorihoivasta kertoo, että lahjoituksia on tullut valtava määrä.

– Olemme positiivisen ongelman ääressä, eli alkavat nimilaput loppua kukkakaupoista. Näyttäisi siltä, että kukan saavat kaikki, joiden nimen olemme saaneet vanhusten kanssa työskenteleviltä ihmisiltä, Mansikkamäki sanoo.

Kukkien mukana tulevat tervehdykset ovat olleet monille jopa kukkaa tärkeämpiä.

– Siellä on monesti kerrottu keneltä se on ja minkälaiselta perheeltä. Viime vuonna oli joku kirjannut korttiin, että heille oli tulossa vauva. Myös lemmikkejä on lueteltu tervehdyksiin. Eräs rouva sai tervehdyksen, jossa Matti-kissakin oli laitettu hyvää joulua toivottamaan. Ne ovat olleet todella lämminhenkisiä.

Antti Laine arvelee, että kampanja tuo suurta iloa muillekin kukan saajille.

– Kyllä minä uskon niin. Joulu juuri erikoisesti on sellainen aika jolloin vanhat muistot tulevat mieleen. Silloin se ikävä on suurimmillaan. Kyllä se ilahduttaa monia, monia vanhuksia saada tällainen henkilökohtainen kukkalähetys.