1. yle.fi
  2. Uutiset

Vitivalkoinen albiinosorsa kerää katseita Imatralla

Imatralla Vuoksen varrella tepastelee muiden sinisorsien joukossa valkoinen sinisorsa. Yllättäen se on saanut lempinimekseen erään imatralaisen Putous-hahmon nimen.

luonto
Valkoinen albinosorsa Imatralla
Ismo Vänskä

Imatralaiset ovat jo viiden vuoden ajan saaneet ihastella erikoista sinisorsaa. Sorsa on aivan valkoinen albiinosorsa.

– Ihan täydellinen albiino se ei ole, sillä sorsan silmät eivät ole punaiset, niin kuin täydellisillä albiinoilla pitäisi olla, kertoo pitkään lintua seurannut lintuharrasta Seppo Pousi Etelä-Karjalan lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Imatralla oleskeleva albiinosorsa viihtyy Vuoksen rannalla Siitolan kartanon lähellä. Ikää sillä on noin viisi vuotta.

– Sorsa on saanut olla rauhassa metsästäjiltä ja saalistajilta. Sillä on iso sorsaporukka, jonka mukana se liikkuu, sanoo Pousi

Imatran albiinosorsaa ei sorsien joukossa hyljeksitä, vaan se tuntuu oudosta värityksestään huolimatta olevan sorsaporukan tasavertainen jäsen.

– Se on koiras, joka on päässyt pesimään joka vuosi. Sorsapoikasten joukossa näkyy silloin tällöin poikasia, joilla on myös vähän albiinovalkoista höyhentensä joukossa.

Vuoksen rannalla on paljon sorsien ruokkijoita. Siksi sorsilla on hyvät mahdollisuudet elää pitkäänkin, eikä niiden tarvitse siirtyä etelään. Voimakasvirtainen Vuoksi pysyy sulana paukkupakkasillakin.

Putous-hahmosta lempinimi

Albiinosorsaa tapaa päivittäin ruokintapaikalla. Siitä onkin tullut monen imatralaisen suosikki.

Vuosi sitten MTV:n Putous-ohjelman suosikkihahmo oli imatralainen, valkoiseen asuun pukeutunut Antsku. Niinpä Imatran albiinosorsakin on Antsku.

Myöhemmin selvisi, että turkulainen lintujen risteytymiin perehtynyt Harry Lehto ei usko sorsan olevan albiino. Lue hänen perustelunsa tästä.

Lue seuraavaksi