Kuninkaiden käsityö ei valmistu enteriä painamalla – video

Tiettävästi 1500-luvulla Suomeen rantautunut pitsinnypläys on tekniikka aatelisten suosiman, ylellisen pitsin valmistukseen. Pitsiä ei kuka tahansa olekaan sen pitkän historian aikana saanut käyttää.

kulttuuri
Pitsinnypläystyön tekoa.
Miia Roivainen / Yle

Vuonna 1990 perustettu, 800-jäseninen Suomen Pitsinnyplääjät Ry (siirryt toiseen palveluun) aloittaa vajaan kuukauden päästä juhlavuotensa.

– Luonnollinen poistuma verottanut jäsenmääräämme, mutta nyplääjiä on Suomessa enemmän kuin meillä jäseniä, yhdistyksen puheenjohtaja, tamperelainen Arja Virtanen kertoo.

Pitsinnypläystä on opetettu jo vuosia kansalaisopistoissa ympäri Suomen. Alun perin se rantautui Suomeen kauppateiden kautta kauan, kauan sitten – luultavasti Italiasta.

– Aino Linnove on tehnyt pitsinnypläyksestä väitöskirjan vuonna 1947. Kirja käsittelee pitsinnypläystä Suomessa luvulta 1500–1800-luvulle saakka. Kirjoja on aiheesta useampiakin, mutta sitä ei valitettavasti kirjoista opi. Täytyy käydä vaikkapa kurssilla, Arja Virtanen kertoo.

Kyllä tämä nyt alkaa olla hanskassa, mutta alkuun oli hankalaa. Sitä nyplättiin ja sitä purettiin.

Pirjo Schroderus

Näyttää vaikemmalta, kuin mitä on

Vuosi sitten pitsinnypläyksen aloittaneet sotkamolaiset naiset ovat oppineet nypläystekniikan alkuvaikeuksien jälkeen.

– Kyllä tämä nyt alkaa olla hanskassa, mutta alkuun oli hankalaa. Sitä nyplättiin ja sitä purettiin, Pirjo Schroderus sanoo.

Schroderuksella on työn alla pitsireunus kangasliinaan. Hänen vierustoverillaan, Pirkko Lipposella on yhteensä 91 nypylää nypläystyynyllään. Osa nypylöistä on yhdistetty virkatuin villanauhoin.

– Näitä liikutellaan yhtä aikaa, on puolilyöntiä, kokolyöntiä, liinalyöntiä ja siitä se sitten pikku hiljaa syntyy, Lipponen selittää.

Pirkko Lipponen Suovaaran kylätalolla pitsiä nypläämässä.
Pirkko Lipponen aloitti pitsinnypläysharrastuksen vuosi sitten. Aluksi hankalalta tuntuva työ on nyt jo helpompaa.

Vaikka nypylöitä on hurja määrä, valmistuu tyynyn, lankojen ja nuppineulojen avulla pienen pienen ikkunan verho. Työ on Lipposen tähän astisesti suurin.

– Alussa tuntui vaikealta, en ollut edes koskaan nähnyt miten pitsiä nyplätään, Lipponen kertoo.

Samaa sanoo Pitsinnyplääjien yhdistyksen puheenjohtaja Arja Virtanen.

– Kyllä se helpottaa, kun peruslyönnit oppii. Se näyttää huomattavasti vaikeammalta, kuin mitä se oikeasti on.

Ylempiluokkaisten luksusta

Varsinkin naisten ihannoima, ylellinen pitsi ei aina ole ollut kaikkien vapaassa käytössä.

Vanhoissa, kuluneissa muotokuvissa kuninkailla ja kuningattarilla on paljon pitsiä päällä ja he ovat myös itse nyplänneet aikoinaan.

Arja Virtanen

– Pitsihän on ollut aatelisten ja ylempiluokkaisten koru. Sitä ei ole saanut alempiarvoiset ennen käyttääkään. Vanhoissa, kuluneissa muotokuvissa kuninkailla ja kuningattarilla on paljon pitsiä päällä ja he ovat myös itse nyplänneet aikoinaan, Arja Virtanen kertoo.

– Aina halutaan koristella vaatetta, vaikka olisi kuinka puutetta. Ihminen haluaa kauneutta ja pitsi on ollut yksi kauniista asioista, Virtanen lisää ja kertoo asioiden olevan nykyään jokseenkin samoin, kuin ennenkin.

Nyplääjien vanhetessa nuorien toivotaan innostuvan pitsistä ja sen tekemisestä. Liinan, verhon tai vaikkapa nauhan tekeminen nypläystyynyn, nuppineulojen ja lankojen avulla on kuitenkin aikaa vievää.

– Lapset ovat tosi innokkaita kokeilemaan, jotkut sitten tykkäävät ja huomaavat, että tämähän on helppoa. Nuoret ovat myös sanoneet, että tämä lievittää stressiä, Virtanen iloitsee.

– Onhan tämä tähän päivään vähän hidas käsityö, eikä valmistu enteriä painamalla tietokonemaisesti.