Porokouluttajaksi pakon edessä

Ähtäriläinen ajoporo Lumikko joutui karhun hampaisiin keväällä 2014. Matkailuyrittäjä Altti Syrjäsen haasteena on nyt kouluttaa samana päivänä syntyneestä Visa-vasasta uusi työtoveri joulupukkikeikoille ja matkailija-ajelutuksiin.

ilmiöt
Ajoporoksi koulutettava poronvasa Visa katsoo kameraan.
Tuleva ajoporo Visa on luonteeltaan utelias ja ystävällinen.Risto Palomäki / Yle

Ähtäriläinen Lumikko-poro jäi poroaitaukseen tunkeutuneen karhun yllättämäksi viime toukokuussa. Väkijoukkojen keskellä viihtyviä ajoporoja ei "kasva joka oksalla", joten tänä talvena Valkeisen Loman poroajelut pyörivät harjoittelijan varassa.

Lumikon seuraaja eli edellämainittu harjoittelija on 3,5-vuotias Ville-hirvasporo. Pitkän tähtäimen tulevaisuudensuunnitelmissa luottoajokiksi kasvamisen toiveet lepäävät kuitenkin Lumikon kuolinpäivänä syntyneen Visa-poron vielä keskenkasvuisilla lavoilla.

Matkailuyrittäjä Altti Syrjäsellä oli jo ennen kolmisen vuotta sitten tapahtunutta porojen hankintaa kokemusta poro-oppaana toimimisesta, mutta keväästä saakka hän on joutunut opettelemaan Etelä-Pohjanmaan tasalla hyvin harvinaista porokouluttajan roolia.

– Ville on osoittanut, että haasteita tulee olemaan, Syrjänen myöntää.

Normaalisti leppoisa Ville on lumettoman alkutalven vuoksi edelleen kiimassa. Rykimäaika tuo uhoa kesynkin hirvasporon luonteeseen. Tämä yhdistettynä kookkaiksi venähtäneisiin sarviin tarkoittaa sitä, että Villen kanssa yleisökeikkoja ei voi tehdä ennen kuin rykimä on ohi ja sarvet pudonneet.

Poron kouluttaminen on siedätyshoitoa

Poro on vuosisataisesta ihmisen kanssa rinnakkainelosta huolimatta lajina edelleen puolivilli. Ihmisten läheisyyteen ja käsittelyyn totuttaminen ovat siksi olennainen osa ajoporon kouluttamista.

– Kouluttaminen on suuri seikkailu itsellekin. Yleisön luo vietävän poron pitää olla äärettömän rauhallinen ja varsinkin sietää kosketusta. Luontaisesti poro ei nimittäin siitä pidä, Altti Syrjänen selvittää.

Villen jälkeläinen Visa on syntymästään saakka totutettu ihmisiin. Visa saa kuitenkin vielä ainakin tulevan talven viettää vasan huoletonta elämää, sillä puolivuotias on liian nuori ajokoulutukseen.

Valkeisen tokassa on aitoja eteläpohjalaisporoja

Porot hankittiin aikoinaan Valkeisen Lomaan tasaamaan kesään keskittyvää matkailijasesonkia. Muutamia vuosia sitten Ähtärin matkailuyrittäjät ryhtyivät houkuttelemaan venäläisiä talvimatkailijoita paikkakunnalle, ja kun tulijoita alkoi löytyä, tarvittiin myös tekemistä.

- Venäläisturisteille oli saatava tarjolle talviaktiviteetteja. Porot täyttivät tämän tarpeen ja samalla niistä tuli meille niin sanottu oma juttu, sellainen mitä lähiseudulla ei muilla ole tarjota, Syrjänen kertoo.

Nykyisellään yhdeksänpäisen tokan ydin saapui vuonna 2012 Kuusamon-Suomussalmen suunnalta valmiiksi koulutettuina.

Tokka on sittemmin kasvanut kahdella Valkeisessa syntyneellä vasalla sekä kahdella Etelä-Pohjanmaalta hankitulla yksilöllä. Kotina poroilla on 3,5 hehtaarin aitaus.

Lumeton viime talvi vähensi venäläisturistien määrää Ähtärissä, ja nyt lisäuhkana on ruplan kehno kurssi. Varaustilanne vuodenvaihteeseen näyttää niin hyvältä, että Ville-hirvaalle olisi hommia yllin kyllin. Jos varaukset muuttuvat peruutuksiksi, kuluu Villen talvi toivottua vähätöisemmissä merkeissä.

– Luotan vielä siihen että lunta tulee ja viimeistään tammikuussa väki pääsee poroajeluille, Altti Syrjänen uskoo.