1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Joulupöydästä saa luvattoman usein myös vatsataudin – norovirus syypää

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden mukaan pikkujoulujen aikaan esiintyy toistuvasti vatsatautiepidemioita, joiden syynä on norovirus. Se löytää helposti tiensä esimerkiksi viipaloituihin, kylmänä tarjottaviin elintarvikkeisiin.

Jouluisten ruokailujen yhteydessä kannattaa kiinnittää huomio elintarvikehygieniaan. Kuva: YLE

Maakunnassa on esiintynyt toistuvasti pikkujouluruokailuista alkunsa saaneita vatsatautiepidemioita. Näiden syynä on ollut herkästi tarttuva norovirus.

Se tarttuu helposti ihmisestä toiseen suoraan, ja sen voi helposti saada elintarvikkeesta tai vedestä. Erityisen alttiita virukselle ovat kuumentamatta nautitut ulkomaiset marjat, lehtivihannekset ja simpukat.

Helposti saastuvia elintarvikkeita ovat paljon käsittelyä vaativat tuotteet, kuten voileivät, kakut sekä viipaloidut, kylmänä tarjottavat elintarvikkeet. Pohjois-Karjalan tartuntatautiepidemioissa virus on päässyt yleisimmin ruokaan valmistus- ja tarjoiluvaiheessa.

Noroviruksen oireet ovat äkillisesti alkava pahoinvointi, oksentelu, mahakipu ja ripuli. Oireisiin voivat kuulua myös muun muassa päänsärky, kuume ja väsymys.

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys kehottaa kaikkia huolellisuuteen pikkujoulu- ja joulunajan joukkoruokailujen yhteydessä. Noroviruksen torjuntaan tehokkaita keinoja ovat hyvä keittiöhygienia, ja muun muassa asiallinen suojavaatetus. Norovirus myös tuhoutuu elintarvikkeista kuumentamalla.