SAK: Pienten palkkojen verotusta kevennettävä

SAK esittää tänään julkaisemassaan ohjelmassaan keinoja, jolla Suomen talous saadaan kasvuun. Elinkeinoelämän keskusliitto EK kertoi ehdotuksistaan toissa päivänä. EK:n mukaan veronkevennykset on kohdistettava kaikkiin tuloluokkiin.

Kotimaa
Grafiikkaa.
Yle Uutisgrafiikka

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK katsoo, että pienten palkkojen verotusta on kevennettävä nykyisestä. Järjestö toteaa, ettei verotuksella pidä rangaista töihin siirtymisestä.

SAK:n mukaan Suomen työllisyysaste on jämähtänyt muiden Pohjoismaiden tason alle. Sen mielestä Suomi tarvitsee toimia, jotka kohentavat sekä työn kysyntää että tarjontaa.

SAK kertoo ehdotuksestaan tuoreessa eduskuntavaaleja varten tekemässään ohjelmassa. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo tiedotteessa, että työmarkkinoilla kannattaa tavoitella laajaa kokonaisratkaisua, johon liitetään kasvua ja ostovoimaa tukevia valtion toimia.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK kertoi omista esityksistään toissa päivänä tiistaina. EK:n mukaan veronkevennykset olisi kohdistettava kaikkiin tuloluokkiin.

SAK ehdottaa "rakennetun ympäristön ministeriötä"

SAK pitää ohjelmassaan asunto- ja liikennepolitiikan nykyistä tiukempaa yhteyttä yhtenä keinona vauhdittaa talouden ja työllisyyden kasvua.

Se esittää, että Suomeen perustetaan niin sanottu rakennetun ympäristön ministeriö. Ministeriö vastaisi järjestön mukaan maankäytöstä, asumisesta ja liikenteestä.

Alipalkkaus on SAK:n mielestä kriminalisoitava. Tämä tarkoittaa työehtosopimuksen vähimmäispalkkaa pienemmän palkan maksamista, ohjelmassa selvennetään. SAK myös ehdottaa tavoitteeksi, että kaikilla työikäisillä on vuoteen 2025 mennessä vähintään toisen asteen tutkinto.

Isyysvapaan järjestö pidentäisi kolmeen kuukauteen. Pidennys mahdollistaisi äitien paluun töihin, SAK toteaa.

Sekä ansio- että pääomatuloverotuksessa lähtökohdan on SAK:n mukaan oltava progressiivisuus. Ylimmän tuloluokan määräaikaisen solidaarisuusveron SAK muuttaisi pysyväksi. Lisäksi järjestö toteuttaisi selvityksen arvonlisäverotuksen vaikutuksista työllisyyteen, tulonjakoon ja elinkeinopolitiikkaan.