Hyppää sisältöön

Repaleisten miesten kasvattama Petelius: "Kuka osaa kuunnella suomalaista miestä?"

Sodan käyneen sukupolven miesten kasvattina Pirkka-Pekka Petelius haluaa muuttaa käsityksen suomalaisesta miehestä. Petelius liputtaa puhumisen puolesta eikä usko jurouteen.

– Suomalaista miestä pitää osata kuulla ja kuunnella. Suomalainen mies puhuu hyvin paljon ja myös tunteistaan, vaikka onkin yleinen mantra hokea, ettei suomalainen mies puhu, varsinkaan tunteistaan. Mutta kuka osaa suomalaista miestä kuunnella?

Pirkka-Pekka Petelius ei nöyrry luulojen ja uskomusten edessä, vaan haastaa ihmisiä rikkomaan stereotypioita.

– Olen itse puhelias ja suulas, ihan tunteista puhumista myöten. Jos joku tulee minulle sanomaan, että suomalainen mies on juro ja puhumaton, niin nousen heti takajaloilleni. Taustalla ovat henkilökohtaiset syyt, mutta puhun myöskin koko suomalaisen mieskuvan oikaisemisen puolesta. Esimerkiksi nuoret miehet ovat erittäin avoimia, reippaita ja fiksuja!

– Luulen, että käsitys suomalaisesta hiljaisesta miehestä on syntynyt pitkien aikojen kuluessa. Viimeistään niin kävi sodan jälkeen, kun suomalaisen miehen puhumattomuus johtui olosuhteista ja monesta tekijöistä. Sota hiljensi monta miestä fyysisesti, mutta hekin, jotka sieltä palasivat, olivat rikki. Nekin hetket, jolloin nämä miehet olisivat halunneet itkeä, puhua ja purkaa itseään, kiellettiin, Petelius sanoo.

Hänen mukaansa suomalainen mies ei saanut itkeä tai osoittaa tunteitaan, ja poliittisellakin tasolla sodasta puhuminen kiellettiin.

Olen sodan käyneiden miesten ja repalaisten miesten kasvattavama. Minä en aio jatkaa samaa pakkohiljaisuutta, johon heidät pakotettiin.

Pirkka-Pekka Petelius

– Olen sodan käyneiden, repaleisten miesten kasvattama. Minä en aio jatkaa samaa pakkohiljaisuutta, johon heidät pakotettiin. Velvollisuuteni on muuttaa käsitys suomalaisesta miehestä.

Tällaisia asioita Petelius pohti, kun valmistautui rooliinsa Rampena.

Petelius ymmärtää roolihahmoaan

Sinikka Nopolan kirjoihinsa luoma pariskunta Eila ja Rampe ovat tyttärensä Likan kanssa päätyneet valkokankaalle Taru Mäkelän elokuvaan. Teatterissa Eilan roolia näytellyt Heidi Herala on saanut puolisokseen Rampeksi Pirkka-Pekka Peteliuksen, jota Rampen kunnollisuus koskettaa.

– Siinä on suomalainen mies parhaimmillaan. Hän on tunnollinen, ahkera, luotettava, rehellinen, vilpitön, nöyrä ja pyyteetön. Hän ei vaadi mitään ja osoittaa rakkautta teoillaan – hakkaa halot, ruuvaa hyllyt seinään, vie roskat, korjaa mööpelit ja rakentaa. Ymmärrän häntä erittäin hyvin.

Pirkka-Pekka Petelius kertoo ymmärtävänsä roolihahmoaan Rampea. Kuva: Katja Oittinen / Yle

– Kyllähän Rampekin puhuu. Se on sitä hiljaista suomalaisen miehen puhetta ja haikeutta, tunteet ovat pinnassa. Heti kun hän vaistoaa, että kohdalle tulee oikea ihminen, joka kuulee häntä, niin hän puhuu, Petelius kertoo roolihahmostaan.

Eilan ja Rampen avioliittoa Petelius pitää molempien elämän peruspohjana.

– Vaikka se ei ulospäin näy, niin heillä on rakkaus–riippuvuus-suhde. Eilan ja Rampen suhde on niin lokeroitunut, että Rampe on siihen jo tyytynyt. Mutta he molemmat ovat onnellisia, eivätkä tule toimeen ilman toisiaan.

.
.