Suomi käännytti 3-vuotiaan äitinsä kanssa kadulle

Suomi käännytti täällä syntyneen 3-vuotiaan tytön äitinsä kanssa Venäjälle vuosi sitten. Heillä ei ollut paikkaa minne mennä. Silminnäkijän toimittaja löysi heidät kadulta. Viranomaisten mukaan käännytyksessä on menetelty oikein.

Kotimaa
Naylia ja Viktoria
Yle

Suomessa syntynyt, nyt 4-vuotias Viktoria Sattarova käännytettiin vuosi sitten kodittoman äitinsä Naylia Sattarovan kanssa Pietarin kaduille. Lapsi on ollut koditon käännytyksestä lähtien. Silminnäkijän toimittaja löysi äidin ja tytön Moskovasta. Asiasta kerrotaan torstaina Silminnäkijän jaksossa Karkotetut lapset.

Viktoria oli ollut lastensuojelutoimien tarpeessa jo Suomessa asuessaan. Lapsi poistettiin maasta äitinsä kanssa, vaikka useat henkilöt olivat ilmoittaneet lastensuojeluun huolen siitä, ettei äiti kykene huolehtimaan lapsesta.

Lapsen käännyttäminen epäinhimillisiin olosuhteisiin on sekä perustuslain että ulkomaalaislain vastaista. Lastensuojelulaki koskee myös turvapaikkamenettelyssä olevia lapsia.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo pitää käännytyspäätöstä oikeana. Hänen mukaansa päätös on tehty sillä hetkellä käytettävissä olevien tietojen perusteella.

Kadulle ei saa käännyttää

Ennen maasta poistamistaan Viktoria Sattarova eli äitinsä kanssa viitisen kuukautta vankilaolosuhteissa Helsingin Metsälän säilöönottoyksikössä. Vangitseminen perustui äidin asumiseen Suomessa ilman oleskelulupaa. Vankeusaikana lapsesta oli tehty neljä lastensuojeluilmoitusta. Helsingin pohjoinen lastensuojelu ei kuitenkaan selvittänyt lastensuojelullista tarvetta.

Vähemmistövaltuutetun ylitarkastaja Robin Harmsin mukaan lapsen käännyttäminen kadulle on paitsi epäinhimillistä myös juridisesti lain vastaista. Lapsen käännytyspäätöksessä tulee Harmsin mukaan huomioida ensisijaisesti lapsen etu.

Lapsiperheiden käännytystapauksissa tulisi Harmsin mukaan selvittää palautusolosuhteet tapauskohtaisesti, sekä tehdä maiden välistä yhteistyötä niin, että lapsi otetaan aina vastaan ja hänestä huolehditaan.

Käännytyspäätös tehdään henkilöille, jotka eivät ole saaneet Suomesta oleskelulupaa tai turvapaikkaa. Käännytyksien yhteydessä viranomaisten pitää tehdä vastaanottopäässä niin sanottu olosuhdeselvitys.

Silminnäkijän saamien tietojen mukaan Viktorian tapauksessa ei ole tehty tällaista olosuhdeselvitystä. Kukaan ei ollut heitä vastassa. Alalla työskentelevien mukaan on tavallista, että lapsia käännytetään maasta ilman yhteydenpitoa käännytettävään maahan.

4-vuotias Viktoria on majoittunut lyhyen ikänsä aikana lukuisissa väliaikaisissa paikoissa. Nyt hän majailee äitinsä mukana kriisikeskuksessa. Sieltäkin heidän täytyy lähteä kolmen päivän kuluttua. Äidillä ei ole tietoa missä lapsi seuraavat yönsä viettää.

Toimittaja: Pihla Tähtisalmi

Lisää aiheesta:

Silminnäkijä: Karkotetut lapset Yle TV2 to 11.12.2014 klo 20