Yle Perämeri lupaa välittää – toimittajat jalkautuivat palvelukoteihin

Radio Perämeri vieraili torstaina vanhusten hoitokodeissa auttamassa ja pitämässä seuraa. Palvelukodeista kerrotaankin, että vierailijat ovat tervetulleita muulloinkin kuin kampanjoiden aikana - eli jokaisella on Lupa välittää!

Kuva: Heidi Hannukainen / Yle

Torstaina heti aamutuimaan apukaksikko Laura Valta ja Heidi Hannukainen suuntasi Keminmaan Kallinrannan palvelukodille. Vierailu alkoi rauhallisessa tunnelmassa, palvelukodissa oli alkamaisillaan aamupalahetki. Heidi pääsikin heti tositoimiin, kun häntä pyydettiin syöttämään Eevaa.

Laura puolestaan auttoi Pekkaa ajamaan partansa. Tarkan toiminnan ohessa Pekka kertoi itsestään ja esitteli huonettaan.

– Vaimoni tekemä maalaus herättää keskustelua, eikö olekin kaunis, Pekka tuumaa.

Lopuksi kaksikko piipahti Maijan huoneessa ihan vain porisemassa.

– Aamu on mennyt hyvin. Kovasti odotan vieraita, lapsia ja lapsenlapsia käy täällä päivittäin, Maija iloitsee.

Useiden hoitajien suusta kuuluikin, että eniten vanhukset haluavat keskustelukavereita. Pelkkä kuulumisten kysely merkitsee heille paljon.

Karungissa palvelukoti täyttyi piparin tuoksusta

Päivällä apuryhmä Kati Siponmaa, Pirkko Kukko-Liedes, Karoliina Haapakoski ja toimitusharjoittelija Lotta Isomursu matkasi Karunkiin palvelukoti Suvantoon.

Ensitöiksi ryhdyttiin tekemään pipareita. Piparitehtailussa mukana ollut Taimi kehui taikinaa hyvänmakuiseksi. Taikinan oli leiponut palvelukodin hoitaja kotonaan.

– Helvinkin on pitänyt aikoinaan leipoa paljon, kun sillä on niin pitkät pojat, Taimi hihkaisee vieruskaverilleen Helville.

Herkkujen paistamisen ja nauttimisen jälkeen oli hyvä istahtaa juttelemaan.

Päivän piristäminen ei vaadi isoja tekoja

Palvelukodissa voi vierailla myös ilman minkään kampanjan tuomaa syytä. Iloa voi tuoda pienillä, arkisilla asioilla, kuten ulkoiluttamisella, kirjan lukemisella tai papiljottien laittamisella.

Marja-Terttu kertoo toivovansa palvelukotiin enemmän musiikkia.

– Ennen kävi paljon esiintyjiä, mutta saako enää vapaaehtoisia kävijöitä, Marja-Terttu pohtii.

Vaikka levyltä soitettu musiikki ei live-esiintyjää korvaakaan, toimitus lahjoitti vierailujen lopuksi kasoittain vanhaa tanssimusiikkia Kallinrantaan ja Suvantoon.