Maakuntajohtaja: "Elyt ja maakuntaliitot pitäisi yhdistää"

Satakunnan maakuntajohtaja Pertti Rajala (sd.) esittää elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten sekä maakuntaliittojen yhdistämistä. Hän perustelee esitystään muun muassa byrokratian vähentämisellä.

Kotimaa
Rajala
Satakunnan maakuntajohtaja Pertti Rajala.Yle / Olli-Pekka Salli

Satakunnan maakuntajohtaja Pertti Rajala (sd.) yhdistäisi ely-keskuksen ja maakuntaliitot. Rajala on huolissaan siitä, että ely-keskusten säästöt vievät päätöksentekoa pois maakunnista suurempiin yksiköihin.

– Nyt kun aluehallintoa ensi hallituskaudella uudistetaan, ehdotan, että siinä yhteydessä pohditaan maakuntaliittojen ja ely-keskusten yhdistämistä yhdeksi alueelliseksi kehittämistoimijaksi, Rajala sanoo.

Eurooppalaisesti ehdotuksessani ei ole mitään uutta.

Satakunnan maakuntajohtaja Pertti Rajala

Rajalan mielestä Satakunnassa voitaisiin kokeilla uudenlaista mallia pikaisella vauhdilla, jo parin vuoden päästä.

Johto valittaisiin vaaleilla

Rajalan mielestä uudistuksella saataisiin säästöjä ja vältettäisiin päällekkäistä työtä. Lisäksi uudelle toimijalle voitaisiin siirtää myös muita tehtäviä.

– Eurooppalaisesti ehdotuksessani ei ole mitään uutta. Näin aluehallinto on useimmissa Euroopan maissa järjestetty, Rajala sanoo.

Satakunnan maakuntajohtajan mielestä uudelle keskukselle voitaisiin valita vaaleilla aluehallinnon luottamushenkilöt.

– Suurin este ajatuksen toteutumiselle on ennakkoluuloisuus ja valtionhallinnon keskushallinnon virkamiesten byrokraattisuus. Kehottaisin pohtimaan ja keskustelemaan tästä mahdollisuudesta hyvin laajasti, koska jotain muutosta on edessä joka tapauksessa, Rajala sanoo.