1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Golden Globe ehdokkaat julkistetaan - Suomesta tarjolla Mielensäpahoittaja

Mielensäpahoittajan, Dome Karukosken, Antti Litjan ja Hilmar Örn Hilmarssonin ehdokkuudet ratkeavat Los Angelesissa.

kulttuuri
Miels seisoo syksyisellä koivukujalla.
Antti Litjan roolihahmo syksyisissä maisemissa Mielensäpahoittaja-elokuvassa.Nordisk Film

Golden Globe on vuosittain jaettava elokuva- ja televisioalan palkinto, jonka taustalla on Hollywood Foreign Press Association. Palkintoja pidetään yleensä hyvinä suunnannäyttäjinä myöhemmin järjestettävää Oscar kilpaa ajatellen.

Ehdokkaat julkistetaan keskiviikkona iltapäivällä kello 15.20 Suomen aikaa. Los Angelesissa järjestettävän tilaisuuden juontajina nähdään Hollywood-näyttelijöitä. Golden Globe -palkintoja jaetaan kaikkiaan 25 kategoriassa.

Dome Karukosken Mielensäpahoittaja on tarjolla Suomen Golden Globe -ehdokkaaksi parhaan ulkomaisen elokuvan kilpailusarjaan. Karukoski on lisäksi asetettu ehdolle parhaan ohjaajan kategoriaan sekä Antti Litja parhaan miespääosan näyttelijäksi. Säveltäjä Hilmar Örn Hilmarsson taas on asetettu ehdolle parhaasta elokuvamusiikista.

Ehdolle vieraskielisen elokuvan ehdokkaiksi on hyväksytty kaikkiaan 53 elokuvaa. Ehdokkaaksi hyväksyttyjen elokuvien dialogista 51 prosenttia tulee olla jollain muulla kielellä kuin englanniksi. Tässä kategoriassa ehdokkaita valitaan viisi. Dokumentteja ei hyväksytä kilpaan mukaan.

Vieraskielisen elokuvan ehdokkaat eivät voi olla samaan aikaan ehdolla parhaan draamaelokuvan, parhaan komedian tai parhaan musiikkielokuvan sarjassa. Sen sijaan ohjaajat, näyttelijät ja muut yksittäiset elokuvantekijät voivat olla ehdolla omissa kategorioissaan, kuten Karukoski, Litja ja Hilmarsson saattavat olla.

Tähän mennessä suomalaiselokuvista Golden Globe -ehdokkaaksi on päässyt vain Erik Blombergin Valkoinen peura. Se jakoi parhaan vieraskielisen elokuvan palkinnon neljän muun elokuvan kanssa vuonna 1957.

Lue seuraavaksi