Fennovoima sai luvan pakkolunastaa maita ydinvoimalaa varten

Valtioneuvosto myönsi torstaina Fennovoimalle luvan pakkolunastaa maa-alueita Pyhäjoelle suunnittelemaansa ydinvoimalaa varten.

talous
Havainnekuva suunnitellusta ydinvoimalasta.
Havainnekuva suunnitellusta ydinvoimalasta. Fennovoima

Fennovoima on hakenut pakkolunastuslupaa neljään alueeseen, jotka ovat pinta-alaltaan yli sata hehtaaria. Valtioneuvosto on päättänyt myöntää Fennovoimalle lunastusluvan maa- ja vesialueille Raahen ja Pyhäjoen alueilla. Lähes kaikki pakkolunastettavat alueet ovat Pyhäjoella Parhalahden kylän alueella.

Pyhäjoen ydinvoimalaa vastustavan Pro Hanhikivi -yhdistyksen mukaan pakkolunastukseen osallisia henkilöitä on noin 250.

Kaikki pakkolunastettavat maa- ja vesialueet on varattu asemakaavassa ydinvoimalaitoksen toimintoja varten. Ne sijaitsevat enimmilläänkin noin kilometrin päässä suunnitellusta laitoksesta ja pieneltä osin myös varsinaisella laitosalueella.

Pakkolunastuksia perustellaan turvallisuudella

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Pohjanmaan liitto, Raahen kaupunki ja Pyhäjoen kunta ovat puoltaneet lunastusluvan myöntämistä. Pakkolunastuksia ovat vastustaneet lähinnä yksityiset maanomistajat.

Pakkolunastuksia perustellaan yhteiskunnan kokonaisedulla ja Suomen energiahuolllon tarpeilla.

Fennovoiman on saatava omistukseensa varsinaista rakennuspaikkaa reunustavat pienet maa-alueet ja suurehkot vesi- ja vesijättöalueet ydinvoimalan turvallisuuden vuoksi. Esimerkiksi ydinvoimalan läheisillä vesialueilla on voitava rajoittaa liikkumista ja rantautumista.

Eduskunta myönsi viime viikolla periaateluvan Fennovoiman Pyhäjoen voimalalle.

_korjaus kello 17.24: Valtioneuvosto on päättänyt luvasta eikä asia mene eduskunnan käsittelyyn. _