Lahjaksi vuohi tai apua arkiaskareissa – aineettomat joululahjat ilahduttavat pitkään

Perinteisten pakettien lisäksi voi antaa aineettoman joululahjan. Lahjaksi käy vaikka apu pihatöissä ja lahjoitus kehitysmaiden hyväksi.

Kotimaa
Kuvassa kirjekuoresta pilkistävä lahjakortti.
Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Joulun alla nousee esiin sama kysymys vuodesta toiseen: mitä antaa lahjaksi ihmiselle, jolla on jo kaikkea? Ongelmaan ratkaisun on löytänyt muun muassa Kirkon ulkomaanapu. Nyt myös Etelä-Karjalan Martat sekä Etelä-Karjalan Jätehuolto kampanjoivat aineettomien lahjojen puolesta.

Vähennä jätettä

Joulun aikaan jätettä syntyy lahjojen pakkauksista, käärepapereista ja roskiin päätyneestä jouluruoasta. Joulun alla jäteautot ajelevat poikkeuksellisesti jopa joulua edeltävänä ja jälkeisenä viikonloppuna ja arkena myöhään iltaan saakka, jotta kaikki jätteet saataisiin kerättyä. Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy kampanjoi jätteen vähentämisen puolesta.

Joulun aikaan ostetaan ja paketoidaan tavaraa vähän turhaankin.

Mari Ilvonen

– Mitä vähemmän jätettä tulee, sitä vähemmän niistä täytyy huolehtia. Se on kaikkien etu. Joulun aikaan ostetaan ja paketoidaan tavaraa vähän turhaankin, muistuttaa Etelä-Karjalan Jätehuolto Oyn tiedottaja Mari Ilvonen.

Jätehuoltoyhtiön nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun) voi lukea vinkkejä (siirryt toiseen palveluun) jätteiden vähentämiseen. Tavallisen lahjapaketin sijasta voi esimerkiksi harkita lahjakortteja harrastuksiin tai hemmotteluun. Myös oman avun tarjoaminen voi tulla tarpeeseen.

– Lahjaksi voi antaa vaikka omaa aikaa. Voi tarjota tutulle apua ikkunanpesuun tai vaikka lasten hoitoon, Ilvonen toteaa.

Auta arjen askareissa

Etelä-Karjalan Martat suosittelee joululahjaksi tavallisten pakettien ohelle myös aineettomia lahjoja. Aineettomat lahjat voivat olla esimerkiksi lahjakortteja. Marttojen erikoisneuvoja Päivi Jukkara kuitenkin muistuttaa, ettei lahjan tarvitse välttämättä maksaa antajalleen rahaa. Lahjana voikin antaa omaa aikaa.

Nykyään eletään yltäkylläisyydessä. Kaiken ei tarvitse olla niin suurta ja mahtavaa.

Päivi Jukkara

– Ikääntyvillä on monesti paljon tavaraa. He ilahtuvat esimerkiksi seurasta. Heille voi tarjota apua vaikka pihatöissä tai mennä seuraksi teatteriin.

Martat ovat kehittäneet lahjaideoita myös nuoremmalle väelle. Omaan kotiin muuttaneelle voi esimerkiksi hankkia aikuispakkauksen, joka sisältää ruoanlaittokurssin ja tarpeellista tavaraa uuteen kotiin.

Toisenlaiset lahjat ovat Jukkaran mukaan hyvä vaihtoehto perinteiselle paketille,

– Nykyään eletään yltäkylläisyydessä. Kaiken ei tarvitse olla niin suurta ja mahtavaa.Vaatimattomuudella voi tuoda iloa pidempiaikaisesti.

Auta vähempiosaista

Vaihtoehtoja perinteiselle joulupaketille tarjoavat myös muun muassaKirkon ulkomaanapu (siirryt toiseen palveluun),World Vision (siirryt toiseen palveluun)sekäUnicef (siirryt toiseen palveluun)eettisten lahjojen muodossa.

Eettisellä lahjalla voi ilahduttaa ystävä, jolla on jo kaikkea ja samalla auttaa vähempiosaista kehitysmaissa

Anne Vääränen

– Eettisellä ja ekologisella lahjalla voi ilahduttaa ystävä, jolla on jo kaikkea ja samalla auttaa vähempiosaista kehitysmaissa, kertoo Kirkon ulkomaanavun varainhankinnan koordinaattori Anne Vääränen.

Lahjoituksilla järjestöt pystyvät turvaamaan elämän perusedellytykset kehitysmaissa kaikkein köyhimmille. Eettisiä lahjoja on monenlaisia: vuohia, puhdasta vettä ja lääkkeitä.

– Tärkeintä on auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia, Vääränen muistuttaa.