Hyppää sisältöön

Kustantajat: Kirjamessujen Venäjä-teeman moniäänisyys varmistettava

Suomalaiset kustantajat ja Helsingin Kirjamessut haluavat varmistaa ensi vuoden messujen moniäänisyyden. Venäjän valinta Kirjamessujen teemamaaksi on herättänyt huolta siitä, kuuluvatko myös venäläisen kirjallisuuden soraäänet tapahtumassa.

Suomalaiset kustantajat ja Helsingin Kirjamessut ovat ottaneet yhdessä kantaa lievittääkseen huolta ensi vuoden kirjamessujen moniäänisyydestä. Taustalla on Venäjän valinta Helsingin Kirjamessuille, mikä aiheutti alkukuusta poikkeuksellisen äläkän.

- Kansainvälisissä mittauksissa Suomi sijoittuu sananvapaudessa maailman kärkeen. Suunnannäyttäjinä meillä on erityinen vastuu huolehtia siitä, että Suomessa järjestettävissä tilaisuuksissa kaikilla äänillä on mahdollisuus tulla kuulluksi, sanoo Suomen Kustannusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Pasi Vainio.

Kirjaväki on esittänyt pelkonsa siitä, miten venäläisen kirjallisuuden oppositiokirjailijat pääsevät näkyviin messuilla, joiden järjestäjänä on Venäjän hallinnon alla toimivia tahoja. Teemamaan ohjelman järjestäjiksi on ilmoitettu Venäjän kirjaliitto Venäjän lehdistö- ja joukkotiedotusviraston ja Venäjän federaation suurlähetystön tukemana.

Venäjän viestintäministeriön alaisuudessa toimivan viraston tehtäviin kuuluu muun muassa median ja internetin säätely Venäjällä.

Suomen PEN mukana, mikäli moniäänisyys tulee kuuluville

Kustantajien mukaan messujen toinen yhteistyökumppani, kirjailijoiden sananvapausjärjestö PEN, varmistaa, että erilaiset venäläiset kirjailijat saavat tilaisuuden tulla messuille esittelemään teoksiaan.

PEN puolestaan muotoilee viestinsä tiedotteessa ehdollisessa muodossa:

- Mikäli Helsingin Kirjamessuille 2015 luodaan tilanne, jossa Venäjän kirjallisuuden moniäänisyys tulee aidosti kuuluville ja jossa kielen ja kirjallisuuden merkityksestä keskustellaan vapaasti, Suomen PEN toimii kirjamessujen tukena järjestelyvaiheessa, järjestön puheenjohtaja, kirjailija Sirpa Kähkönen kertoo.

Esimerkiksi kirjailija Sofi Oksanen on arvostellut teemamaan valintaa sosiaalisessa mediassa. Hänen mukaansa kirjamessut antaa valinnalla näyttämön Venäjän propagandalle.

Suomen suurin kirja-alan tapahtuma järjestetään lokakuussa.

.
.