1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suurimpia työttömyyspäivärahoja leikataan

Leikkuri iskee, mikäli on tienannut ennen työttömäksi joutumistaan yli 3 115 euroa kuukaudessa. Muutokset koskevat vain uusia hakijoita.

Kotimaan uutiset

Valtio säästää leikkaamalla kaikken suurimpia ansiosidonnaisia työttömyyskorvauksia. Enimmillään ansiosidonnainen työttömyyskorvaus voi laskea 82 euroa kuukaudessa.

Leikkuri iskee myös työntekijöihin, jotka jäävät työttömiksi yli 20 vuoden työuran jälkeen ja saavat ensimmäiset kolme kuukautta korotettua päivärahaa. Korotettua päivärahaa voi saada, mikäli osallistuu aikuiskoulutukseen, työharjoitteluun tai opiskelee omaehtoisesti.

Yli 2 000 euron palkasta maksettu korvaus on ensi vuoden alusta 91 euroa alempi, 3 000 euron palkasta 163 euroa alempi ja 4 000 euron palkasta 289 euroa alempi kuukaudessa

Työttömyyskorvauksien leikkauksilla valtio säästää 50 miljoona euroa. Muutos koskee vain niitä, jotka hakevat työttömyyskorvausta ensimmäistä kertaa ensi vuoden alussa.

Työttömyysvakuutusmaksu nousee

Sekä palkansaajan että työnantajan keskimääräinen työttömyysvakuutusmaksu nousevat. Tällä hetkellä työntekijät maksavat työttömyysvakuutusta palkastaan 0,65 prosenttia. Vuoden 2015 alusta työttömysvakutusmaksua peritään 0,8 prosenttia.

Maksujen korottaminen johtuu työttömyyden kasvusta. Työttömyyden kasvu on vähentänyt vakuutusmaksutuloja ja lisännyt työttömyyspäivärahamenoja.

Lue seuraavaksi