1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syntymäpäiväänsä juhliva Kirsi Kunnas: Avioparit, lukekaa runoja toisillenne

Tänään sunnuntaina 90 vuotta täyttävä runoilija Kirsi Kunnas on kiitollinen siitä, että hänen runonsa ovat saaneet olla osana jo monien lapsisukupolvien elämää.

Kirsi Kunnas ja Jaakko Syrjä ovat olleet naimisissa vuodesta 1957. Kuva: Antti Eintola / Yle

Ensimmäiset lastenrunonsa akateemikko, kirjailija Kirsi Kunnas julkaisi 1950-luvun puolivälissä. Englantilaisista lastenloruista vapaasti riimitelty_ Hanhiemon iloinen lipas_ ilmestyi vuonna 1954 ja vuonna 1956 ilmestyi runokirja Tiitiäisen satupuu.

Kunnaksen runot ja lorut ovat ihastuttaneet aina uusia sukupolvia. Tiitiäisen satupuusta on otettu jo 42 painosta.

– Kyllä se on ihan kiitoksen arvoinen tapahtuma, koen sen positiivisena. Siinä toteutuu se eetokseni, vanha viestini "Lue lapselle". Nämä runot on todella tarkoitettu luettavaksi: suusta suuhun, silmästä silmään, kahdenkeskisessä kontaktissa lapsen kanssa.

Tiitiäisen satupuusta on myös runo Tunteellinen Siili, jonka Ylen nettisivujen lukijat äänestivät kaikkein rakkaimmaksi runoksi. Mutta onko joku runoista erityisesti tekijän sydäntä lähellä?

– Tuo on vakikysymys ja silloin aikoinaan se oli Tiitiäisen tuutulaulu. Mutta kun ne kaikki ovat syntyneet suuren keksimisen ilon mukana, niin ei niitä voi erottaa. Koko elämä on niin rikas, että ei sieltä voi enää valita.

Erilaiset kuviot avioliiton suola

Kirsi Kunnas sanoo katsovansa elämänsä kulkua kiitollisin mielin.

– Elämä on ollut minulle armollinen. Minulla on ollut hyvä avioliitto. Jännittäväkin sen takia, että yhdessä me ollaan keksitty elämäämme erilaisia kuvioita ja ne ei ole ollu ihan virkamieskuvioita, Kunnas nauraa.

Syntymäpäiväsankarilla on vinkki muillekin aviopareille.

–  Aikuiset ei tohkeile niin kauheasti lyriikasta, se on omaa hiljaista kokemusta. Minä kyllä kehottaisin avioparejakin keskenään lukemaan toisilleen runoja. Kokemaan niissä jotain yhteistä ja saamaan keskustelun aihetta. Me ollaan Jaakon kanssa tehty niin.

Kunnas uskoo, että pitkän iän salaisuus löytyy ilosta.

– Joka päivä pitää löytää iloa, vaikka masennuksenkin aiheita on.