Itäsavolaiset valitsevat jatkossa synnytyssairaalansa – kätilö lähtee tarvittaessa matkaan

Jatkossa Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueen äidit synnyttävät haluamassaan sairaalassa.

Kotimaa
Vastasyntynyt vauva sairaalassa hoitohenkilökunnan ympäröimänä.
YLE / Laura Valta

Savonlinnan keskussairaalassa synnytykset puolestaan loppuvat vuoden vaihteeseen. Jatkossa Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueen äidit synnyttävät haluamassaan sairaalassa. Kätilöitä Savonlinnassa on jatkossakin ja he antavat ympärivuorokautista apua puhelimessa sekä keskussairaalalla. Kiireellisissä tapauksissa kätilö lähtee myös mukaan sairaalamatkalle.

– Meillähän on osaavat kätilöt siellä. Jos synnytys on käynnistynyt, niin kätilö voi lähteä mukaan ambulanssiin saattamaan äitiä synnytykseen.

– Meillä on ympärivuorokautisesti kätilö myös puhelinneuvonnassa, jos äiti haluaa neuvoa. Kätilö voi myös pyytää äidin käymään sairaalassa, jossa voidaan tarkastaa, että äidillä ja vauvalla on kaikki kunnossa, kertoo ylihoitaja Maijaterttu Tiainen Savonlinnan keskussairaalasta.

Tiukan paikan tullen Savonlinnan keskussairaalassa saatetaan synnyttää vielä ensi vuoden puolellakin.

– Jos ponnistuttaa jo sairaalan pihalla, niin tottakai kaikilla terveydenhuollon ammattihenkilöillä on henkeä pelastavassa tilanteessa toimia. Ei missään tapauksessa äitiä jätetä pihalle yksin synnyttämään, toteaa Maijaterttu Tiainen.

Käytännössä äidit valitsevat jo neuvolassa käydessään missä sairaalassa aikovat synnyttää. Lähinnä synnytykset jakautuvat Mikkeliin, Kuopioon, Joensuuhun ja Lappeenrantaan.

– Käytänteitä on jumpattu naapurisairaaloiden kanssa jo viime vuodesta lähtien. Uskoisin, että tämä polku on tallattu niin turvalliseksi kuin se voi etukäteen olla, kertoo Maijaterttu Tiainen.

Mikkelissä synnytykset jatkuvat ainakin kesään 2017

Etukäteen on arvioitu, että Savonlinnan reilusta 300 vuosittaisesta synnytyksestä noin kaksi kolmasosaa siirtyy Mikkeliin. Mikkelissä itäsavolaiset synnyttäjät toivotetaan tervetulleiksi.

– Meillä on ollut täällä samoissa tiloissa ja samansuuruisella henkilöstöllä 1200 synnytystäkin vuodessa. Nyt on noin 850, että kyllä meillä tilat ja henkilöstö riittää. Olemme kuitenkin vahvistaneet lääkäripäivystystämme ja gynekologi päivystää ympärivuorokautisesti. Valmius hätäkeisarinleikkaukseen on todella nopea, kertoo johtajaylilääkäri Kati Myllymäki Mikkelin keskussairaalasta.

Mikkelin keskussairaala on saanut poikkeusluvan synnytysten jatkamiseen. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi Mikkelin keskussairaalaalle luvan jatkaa synnytystoimintaa vuoden 2017 kesäkuuhun. Ministeriö myönsi määräaikaiset poikkeusluvat toiminnan jatkamiseksi neljälle synnytyssairaalalle, joissa synnytyksiä on vähemmän kuin vaadittu 1000 kappaletta vuodessa.

– Tämä ns. poikkeuslupa synnytysten jatkamiseen liittyy tähän sote-uudistukseen. Ajatus on se, että kun meillä on tämä iso sote-alue, niin se määrittelee ne paikat missä synnytetään, missä leikataan ja missä päivystetään.

– Että synnytykset jatkuvat sen jälkeenkin, niin laadun täytyy olla kohdallaan ja kustannusten hallinnassa. Muuten ei pärjätä tässä kansallisessa kilpailussa, toteaa johtajaylilääkäri Kati Myllymäki.