Virtuaalityttöystävä auttaa yksinäistä Kiinassa

Kiinassa leviää uusi ilmiö: puhelinsovelluksesta tai netistä ostettava deitti. Virtuaalityttöystävää ei saa lainkaan kohdata kasvotusten. Asiakkaat ovat useimmiten kiinalaisia peräkamarinpoikia ja nörttejä.

Ulkomaat
tyttö puistossa
Sari Taussi / Yle

Bi Yao on 23-vuotias shanghailainen sihteeri. Työtä on ja aviomieskin, silti hän on sivutoimenaan ”virtuaalinen” tyttöystävä NanNan –nimisessä kännykkäsovelluksessa. Tällä termillä voi ostaa itselleen seuraa kännykästä tai Taobao verkkokaupasta.

– Tämä on kiinnostavaa ja saan näin itsekin tylsiin hetkiin jotain tekemistä, Bi sanoo.

Bi Yaon aviomies hyväksyy bisneksen. Palvelua on tarjolla myös naisille, mutta useimmiten asiakkaat ovat tietokonesukupolven miehiä, ns. otaku-kulttuurin edustajia. Esimerkiksi nörtteihin viittaava termi tulee Japanista.

– Asiakkaamme ovat miehiä, jotka eivät edes halua astua kodin ulkopuolelle. He eivät halua kommunikoida muiden kanssa, mutta haluavat silti tyttöystävän, Bi selittää.

Pariterapeutin työtä tekevä pekingiläinen psykologi Ding Li sanoo, että ilmiön takana on mm. Kiinan kiistelty syntyvyydensäännöstely. Se on johtanut poikien suosimiseen ja siihen, että Kiinassa on arviolta 20 miljoonaa miestä, joille ei löydy vaimoa. Lisäksi yhden lapsen perheissä kasvaneiden tunne-elämä voi olla köyhää, arvioi psykolgi.

– He eivät ole oppineet luomaan läheisiä suhteita. Yhden lapsen politiikan sukupolvella on vaikeuksia ilmaista rakkautta ja vastaanottaa sitä, Ding sanoo.

Psykologi on myös huolissaan siitä, että tällaiset palvelut kaupallistavat rakkautta. Kiinassa kaikki on kaupan. Bi Yaon saa tyttöystäväksi halvimmillaan 15 juanilla (parilla eurolla). Tällä summalla saa puolituntia tyttöystäväaikaa.

tyttöjä tietokoneruudulla
VerkkokauppatyttöjäYle / Sari Taussi

Taobao-verkkokaupan sivuilla tyttöjä mainostetaan "teinityttötyypeiksi", "kypsiksi naisiksi" ja "kalpeaihoisiksi". Vihjailevasta mainonnasta huolimatta asiakkaita ei saa tavata eikä seksistä saisi edes puhua.

– Saamme lähettää heille kuvamme, mutta ohjaajamme kehottaa lähettämään jonkun muun kuin oman kuvamme, Bi sanoo.

Silti tiedetään myös tapauksia, joissa virtuaalimaailman tyttö ja asiakas ovat langenneet toisiinsa.

– Yksi kaverini, joka on myös virtuaalityttöystävä tapasi asiakkaansa ja he päätyivät yhdessä illalliselle, Bi kertoo.

NanNan-palvelyn tytöt eivät ole tietenkään aivan täysin virtuaalisia, kuten esimerkiksi Spike Jonzen elokuvassa Her. Siinä mies luo täysin virtuaalisen tyttöystävän ja rakastuu näin tietokoneen käyttöjärjestelmään.

Virtuaalideittien käyttäjiä on Kiinassa nyt joitakin kymmeniä tuhansia. Mutta palvelun suosio on kasvussa, arvioi NanNan –palvelun kehittäjä Zhuang Yuan. Lisäksi hän kaavailee sovellusta, jossa tyttö- tai poikaystävä olisi täysin kuvitteellinen.