Sähköinen vai perinteinen paperinen? Millainen on sinulle se oikea kalenteri?

Vuoden vaihtuessa moni hankkii yhä perinteisen painetun kalenterin, vaikka sähköiset kalenterit ovat vallanneet alaa. Vuonna 2014 Suomessa painettiin yhä noin 14 miljoonaa erilaista kalenteria.

ilmiöt
Kalenterin sivulla on merkintöjä eri päivien kohdilla.
Kalle Mäkelä / Yle

Tuuli Kuusela valikoi helsinkiläisessä kirjakaupassa laukussa kulkevaa painettua kalenteria.

– Se on minulle näppärämpi, jotenkin konkreettisempi.

Liisa Ylä-Outisen perhe käyttää yhteistä seinäkalenteria, mutta omat merkinnät kulkevat kännykän mukana.

– En tiedä onko sähköinen kalenteri niin hyvä, mutta siinä mielessä käytännöllinen, että se on samassa kuin sähköpostit ja muut. On helppoa siirtää tieto heti.

Suomessa painettiin vuonna 2014 yhä noin 14 miljoonaa kalenteria. Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala kertoo, että jotkut ovat jopa palanneet takaisin perinteiseen versioon.

– Monilla on kokemus, että on yrittänyt siirtyä sähköiseen kalenteriin, mutta on huomannut, ettei se kuitenkaan välttämättä toimi.

Sähköisten kalenterien myötä tasku- ja pöytäkalenterien määrä on tippunut parilla miljoonalla kappaleella viime aikojen suosituimmista vuosista. Seinäkalenterien suosio on sen sijaan pysynyt ennallaan.

– Hyvin monet yhdistykset keräävät sillä tavalla varoja omalle toiminnalleen, eli kalenteri on heille varainhankinnan väline. Sitten erilaiset yritykset haluavat muistaa asiakkaitaan kalentereilla, Minna Saarelma-Paukkala sanoo.

"Sellainen ihan perus"

Helsinkiläisen kirjakaupan asiakkailla on tarkasti mielessä, millainen oman paperikalenterin pitää olla.

– Sellainen, mihin mahtuu kirjoittamaan tarpeeksi, mutta kevyt kuljettaa mukana, Tuuli Kuusela pohtii.

– Sellainen ihan perus, pitää olla aika pieni, Ville Luukkonen sanoo.

Kalentereita ostavat monenlaiset asiakkaat, kertoo myymälävastaava Elina Lähdeaho Suomalaisen kirjakaupan Helsingin Aleksin myymälästä.

– Ihan kaikenikäiset, nuoret ja vanhemmat ihmiset. Toki yrityksiin ostetaan paljon kalentereita. Vaikka käytetään sähköisiä kalentereita, silti paperisiakin ostetaan tosi paljon.

Kalenterikustantaja Ajaston keräämien tietojen mukaan painettujen kalenterien myynti on vähittäiskaupassa viime vuosina taas jopa kasvanut.

– Ilmaiskalentereiden tekeminen on hieman laskenut. Tässä on siirtymää ilmaiskalentereista vähittäiskaupasta ostettuihin kalentereihin, Ajaston myyntijohtaja Jere Martin sanoo.

Moni tahtoo nimipäivät ja juhlapäivät omaan kalenteriin

Merkkipäivät ovat yksi syy siihen, että monet vielä kaipaavat painettua ja erityisesti kotimaista kalenteria, sanoo Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala.

– Monet suomalaiset haluavat, että kalenterissa pitää olla suomalaiset juhlapäivät ja merkkipäivät. Liputuspäivien pitää näkyä omasta kalenterista ja sitten vielä nimipäivien, jotka ovat suomalaisille tärkeitä.

Vielä löytyy niitäkin, joiden aikataulu pysyy hanskassa täysin ilman apuvälineitä. Yksi heistä on Jarmo Karppanen.

– En käytä kalenteria. Yritän luottaa muistiin.

Karppanen sanoo muistavansa yleensä olla siellä missä pitääkin.

– Välillä tapaamiset lipsuvat, mutta pääsääntöisesti kyllä.