Pro Hanhikivi: Fennovoiman pakkolunastuslupa kyseenalainen

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimahanketta vastustava Pro Hanhikivi ihmettelee valtioneuvoston antamaan pakkolunastuslupaa. Yhdistyksen mielestä valtioneuvosto suhtautuu tilanteeseen liian kevyesti, kun maita on lunastamassa merkittävässä roolissa venäläinen Rosatom.

Kotimaa

Fennovoiman ydinvoimahanketta vastustava Pro Hanhikivi pitää valtioneuvoston torstaista päätöstä antaa Fennovoimalle lupa pakkolunastuksiin hyvin kyseenalaisena. Lunastuslupa annetaan yhdistyksen mukaan tilanteessa, jossa yhtiö ei pysty esittämään lunastuslain vaatimaa luotettavaa selvitystä hankkeen toteutumisedellytyksistä.

Yhtiö on saanut vasta ehdollisen periaatepäätöksen, ja neuvottelut maa- ja vesialueista ovat osapuolten välillä kesken, Pro Hanhikivi muistuttaa.

Pakkolunastukset myös osoittavat, etteivät Fennovoiman puheet ole linjassa tekojen kanssa.

– Yksityisten ihmisten ja Parhalahden jakokunnan noin 250 osakkaan omistamiin alueisiin kohdistuvat pakkolunastukset ovat osoitus yhtiön häikäilemättömästä toimintatavasta, eikä suinkaan pyrkimyksestä hyvään naapuruuteen, jota se on Pyhäjoella tavoitteenaan mainostanut, toteaa Pro Hanhikivi ry:n puheenjohtaja ja jakokunnan osakas Helena Maijala yhdistyksen tiedotteessa.

Luottamuspula on syvä

Pro Hanhikivi myös huomauttaa, että Fennovoiman tai Rosatomin palkkaamia venäläisiä tutkijoita on jo menneen kesän ja syksyn aikana lupia kyselemättä saapastellut yksityisillä mailla merkitsemässä rantakallioita, jopa ihmisten mökkipihoilla.

– On selvää että yhtiön ja paikallisten maanomistajien ja mökkiläisten välinen luottamuspula on syvä, Maijala toteaa.

– Lunastusluvan myötä Rosatom, Fennovoiman suurimpana yksittäisenä osakkaana, hankkeen pääasiallisena rahoittajana sekä laitos- ja polttoainetoimittajana, saa peruuttamattoman oikeuden ja tukevan jalansijan suomalaiseen maaperään, Pro Hahikivi jatkaa.