Mikkeliläiset kaiutinmerkit säilyvät – kotipaikka vaihtuu

Olavi Räsänen Oy on myynyt kaiutintuotantonsa salolaiselle yhtiölle. Kaiutinliiketoiminnan ostanut Audioparts Finland Oy siirtää tuotannon vaiheittain Saloon. Tuotemerkit kuitenkin säilyvät.

ilmiöt
Villa Savon kotiteatteri- ja oleskeluhuone.
Kaiutinjärjestelmät kelpaavat kotiteattereihin. Villa Savon kotiteatteri- ja oleskeluhuone.YLE / Anja Hiltunen

Kaiuttimia on valmistettu Mikkelissä vuodesta 1970 alkaen ja ne ovat saavuttaneet korkean maineen. Kaiutintuotanto on Olavi Räsänen Oy:stä kuitenkin vain pieni osa. Perinteet ovat kuitenkin pitkät.

– Osaltaan luopuminen on haikeatakin. Pitkä historia on takana, mutta nähtiin sen liiketoiminnan pienuus meidän konsernissa. Liikevaihdossa se on ollut yhden prosentin luokkaa. Markkinatilanteeseen vaikuttaa sekin millä tavalla ja tyylillä musiikkia kuunnellaan. Esimerkiksi nuoriso kuuntelee musiikkia kuulokkeillaan, kertoo Olavi Räsänen Oy:n varatoimitusjohtaja Kari Nikkanen.

Siitä Kari Nikkanen on kuitenkin iloinen, että asemansa vakiinnuttaneille tuotteilla on jatkosakin hyvä koti.

– Kun löytyi hyvä jatkaja, niin päädyttiin tällaiseen liiketoimintakauppaan, mikä nyt toteutui. Meillä on nyt viimevaiheessa neljä henkilöä ollut siinä ollut yksikössä. Valtaosa heistä tulee jäämään meille yhtiöön töihin toistaiseksi, eli työntekijöiden suhteen ei hirveän mullistavia tapahdu. Ja tuotemerkin pysyvät edelleen hengissä, Kari Nikkanen toteaa.

– Kyllä, kyllä säilyvät. Toivottavasti seuraavan neljänkymmenen vuoden voi olla samaa mieltä sitten. Markkinatilanne on haastava, mutta meillä on se usko, että perinteiset kaiuttimet ja esimerkiksi kotiteatterit tulevat vahvasti säilymään jatkossakin, lupaa myös Audioparts Finland Oy:n toimitusjohtaja Arttu Kyynäräinen.