Jääkarhunpentujen odotetaan tuovan Ranuan eläinpuistoon uuden katsojaryntäyksen

Ranuan eläinpuistoon odotetaan uutta katsojaryntäystä ensi vuonna. Jääkarhunpentu Ranzo veti vuonna 2012 Ranuan eläinpuiston kaikkien aikojen kävijäennätykseen. Kävijöitä oli yli 151 000 eli kasvu oli noin 50 000. Nyt syntyneiden pentujen odotetaan tuovan Ranualle jälleen lisää katsojia.

Kotimaa
Venus ja pennut
Venus hoivasi pentujaan huolella. Kuvassa pennut ryömivät emon etujalkojen välissä oleville nisille.RanuaZoo/pesäkamera

Vuonna 2011 marraskuussa syntynyt Ranzo oli ensimmäinen eloonjäänyt jääkarhunpentu Ranuan eläinpuistossa. Sitä ennen Venus oli synnyttänyt poikasensa kahdesti kuolleena tai ne kuolivat pian syntymänsä jälkeen.

Myös Ranzon kaksoissisar kuoli pian synnyttyään. Nyt syntyneet kaksoset ovat selvinneet jo tasan viikon. Kriittisimmät vaiheet ovat ohi, mutta jännittämistä riittää eläinpuistossa yhä.

– Puolet pennuista kun voi kuolla sen ensimmäisen viikon aikana niin nyt sitten voidaan tavalaan huokaista jo helpotuksesta. Emo hoitaa kyllä niitä ja maitoa tuntuu riittävän, mutta kyllähän tässä vielä on semmoinen pikkunen pelko olemassa kun kaikki pennut ei sinne kuukaudenkaan ikäiseksi selviä, kertoo eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä.

Eläintarhaoloissa pennuista selviää kuukauden ikäiseksi noin 40 prosenttia eli neljä viidestä ensimmäisen viikon selvinneistä. Tästä syystä pentujen ja emon kaikki tekemiset tallentuvat tarkasti tietokoneelle videona. Lisäksi pentujen ääntely nauhoitetaan erikseen.

– Video käydään läpi ja siitä nähdään, että miten paljon se imettää pentuja ja kuullaan, että pennut ovat tyytyväisiä. Tietysti kaikki kirjataan ylös tulevaisuuttakin varten. Ranzon aikaan tehtiin samanlaista, mutta ei ehkä ihan näin tarkasti. Sieltä sitten saadaan vinkkejä mitä mahdollisesti tulee tapahtumaan ja mikä on normaalia tälle emolle, selvittää tarkkailun syytä intendentti Mari Heikkilä.

Pennuilla suuri taloudellinen merkitys

Ranzo veti vuonna 2012 puiston kaikkien aikojen kävijämääräennätykseen. Samaa toivotaan ensi vuodelle.

– Kyllähän se varmasti sen 50 000 toi lisää sinä ensimmäisenä vuonna ja vielä seuraavanakin vuonna ihan hyvin. Ei nyt ehkä tule tuplaten sitä Ranzon ennätystä, mutta kyllä minä uskon, että ihmiset haluaa tulla katsomaan näitä kaksosia. Onhan se toki lysti katsoa kun kaksi valkoista nallea painii lumihangella, naurahtaa Mari Heikkilä.

Euroopan johtavien eläintarhojen ja akvaarioiden yhteistä Pole to Pole -kampanjaa lanseerataan myös vuonna 2015. Kampanjassa herätellään ihmisiä toimimaan ilmastonmuutosta vastaan ja sitä kautta vähentämään napa-alueilla tapahtuvia muutoksia.

Ranuan pennut toimivat omalta osaltaan kampanjassa ns. viestintuojina villien jääkarhujen puolesta.

Karkeasti arvioiden keskimääräisellä 13,50 euron pääsymaksulla vuoden 2012 katsojalisäys toi lähes 650 000–700 000 euroa ylimääräistä tuloa puistolle. Nähtäväksi jää, vetävätkö tuplapennut katsojia vieläkin paremmin.