Vapaavuori: Fennovoima ei saanut pakkolunastuslupaa kevein perustein

Vapaaehtoisia kauppoja Hanhikiven ydinvoimalan läheisyydessä ei voida jäädä odottamaan, koska rakentamislupahakemuksen teko on jo käynnissä.

politiikka
Jan Vapaavuori.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) puolustaa Fennovoimalle myönnettyä pakkolunastuslupaa Hanhikiven ydinvoimalan lähialueille. Vapaavuoren mukaan lupa on yhteiskunnan kokonaisedun mukainen. Fennovoima Oy saa pakkolunastaa runsaat sata hehtaaria maata ellei vapaaehtoisia kauppoja Hanhikiven alueella synny.

Valtioneuvosto päätti lunastusluvan ja ennakkohaltuunottoluvan myöntämisestä Fennovoima Oy:lle torstaina. Asia nousi heti esiin eduskunnan suullisella kyselytunnilla.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kysyi, oliko perusteltua tehdä näin laaja päätös tässä vaiheessa, sillä maat jäävät yhtiön omistuksen, vaikka hanke ei toteutuisikaan.

Pakkolunastusluvat tavanomaisia energiahankkeissa

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sanoi, että pakkolunastuksen pitää olla kaikissa tapauksissa viimeinen keino ja tätä periaatetta on noudatettu. Neuvotteluja maanomistajien kanssa on käyty pitkään ja osan kanssa on päästy hyvään lopputulokseen.

– Mutta tästä huolimatta on tiettyjä alueita, joiden osalta ei päästy yhteisymmärrykseen. Kun hanke on kuitenkin jo siinä vaiheessa, että rakentamislupahakemusta täyttä päätä tehdään oli selvää, että yhteiskunnan kokonaisedun nimissä tällainen ratkaisu piti tässä vaiheessa tehdä.

Vapaavuori muistutti, että pakkolunastusluvat ovat varsin tavanomaisia esimerkiksi tiehankkeissa ja energiahankkeissa kuten siirtoverkkojen rakentamisessa.

– Näihin verrattuna ydinvoimahanketta varten tehtävä pakkolunastus ei todellakaan ole kevyin perustein tehty, vaan se on tehty poikkeuksellisen ison hankkeen mahdollistamiseksi.

Valtioneuvoston päätöksen jälkeen alkavat konkreettiset neuvottelut. Lunastushinnat ja muut ehdot neuvotellaan lunastustoimikunnassa ja siellä tehdään lopulliset ratkaisut, korosti Vapaavuori.