1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

CIA-johtaja kidutusraportista: Osa kuulustelijoista käytti vastenmielisiä menetelmiä

Yhdysvaltain senaatin tiedusteluvaliokunta julkaisi tiistaina laajan kidutusraportin, jonka mukaan CIA käytti muun muassa seksuaalisen väkivallan uhkaa, valeteloituksia ja vesikidutusta kuulusteluissaan.

CIA:n johtaja John Brennan syytti Irania siitä, että maa lisää entisestään sekasortoa Irakissa. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Osa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n kuulustelijoista on käyttänyt vastenmielisiä menetelmiä, CIA:n johtaja John Brennan myöntää. Hän on kommentoinut ensimmäisen kerran tiistaina julkaistua raporttia CIA:n kuulustelumenetelmistä.

Raportti koskee Yhdysvaltain vuodesta 2001 käymää terrorisminvastaista taistelua terroristiverkosto al-Qaidaa vastaan ja yrityksiä hankkia pidätetyiltä tietoja terrori-iskujen suunnitelmista ja terroriverkostojen soluista. Brennanin mukaan CIA oli valmistautumaton kuulustelemaan epäiltyjä al-Qaida terroristeja.

– Meillä oli vähän kokemusta turvasäilössä pidätettyjen henkilöiden sijoittamisesta ja hyvin harvat virkailijamme olivat koulutettuja kuulustelijoita, CIA:n johtaja John Brennan sanoo.

Hän vakuuttaa, että Yhdysvallat teki iskujen jälkeen myös paljon oikeita asioita. Hän muistutti iskujen kauhuista ja puolusti keskustiedustelupalvelun toimia. Brennanin mukaan suurin osa kuulustelijoista noudatti sääntöjä.

– Harvoissa tapauksissa tiedustelupalvelun virkailijat käyttivät kuulustelumenetelmiä, jotka olivat luvattomia ja vastenmielisiä. Kaikkien pitäisikin torjua ne. Me emme vaatineet heitä riittävästi vastuuseen virheistään.

Yhdysvaltain senaatin tiedusteluvaliokunnan laajan raportin mukaan Yhdysvallat käytti kuulusteluissa muun muassa seksuaalisen väkivallan uhkaa, valeteloituksia ja vesikidutusta.

– CIA on uudistunut. Virheitä ei voi tapahtua enää, Brennan väitti.

Hänen mukaansa kuulusteluissa saatiin tietoa, jolla pystyttiin estämään uusia iskuja, pelastamaan henkiä ja ottamaan kiinni terroristeja. Hän sanoi myös, että CIA ei tahallisesti johtanut presidenttiä tai kansaa harhaan.

Al-Qaida iski New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneihin ja Pentagoniin kaapatuilla lentokoneilla syyskuussa 2001. Neljäs terroristien kaappaama kone putosi Pennsylvaniassa. Yhdysvallat ja sen liittolaiset hyökkäsivät sen jälkeen Afganistaniin lokakuussa 2001 syrjäyttääkseen maan Taliban-hallinnon, joka suojeli al-Qaidaa.