Yle Perussa: Ilmastokokouksen viimeinen päivä alkaa tukalissa merkeissä

Kehittyvien maiden ja vauraiden teollisuusmaiden kiistat uhkaavat vesittää Perun pääkaupungissa Limassa pidettävän ilmastokokouksen. Isäntämaa vetosi yöllä Suomen aikaa kaikkiin maihin sovun löytämiseksi. Peru kärsii pahasti ilmaston lämpenemisestä muun muassa Andien jäätiköiden sulamisen vuoksi.

Ulkomaat
Al Gore.
Al Gore puhumassa täysistunnossa 10. joulukuuta.EPA

Perun pääkaupunki Lima on 8,5 miljoonan asukkaan kasvava metropoli. Sen keskiluokka vaurastuu. Kaduille on ilmaantunut vuosi vuodelta enemmän autoja. Kun ihmisillä on varaa kuluttaa, kasvaa myös energiankulutus ja sitä myöten hiilidioksidipäästöt.

San Isidron alueella rakennustyömaalla puurtava 33-vuotias Omar Ramirez kurtistaa kasvojaan.

– Mikäli lämpötila nousee, kasvit saattavat kuolla kuumuuteen. Viidakot ovat maailman keuhkot. Jos ne katoavat, mekin kuolemme, sanoo Ramirez.

Muutaman kilometrin päässä sijaitsevalla sotilasalueella hahmotellaan ilmastonmuutoksen torjuntatoimia. Ilmastokokouksen pitäisi päättyä tänään perjantaina, mutta päätöksiä ei todennäköisesti saada aikaan ennen lauantaita.

Limassa valmistellaan kaikkia maita koskevaa ilmastosopimusta, joka pitäisi solmia Pariisissa joulukuussa 2015. Nyt täytyy päättää, millaisista palasista tuleva ilmastosopimus koostuu.

Hyvän alun jälkeen neuvottelut jumiutuivat kokouksen kalkkiviivoilla.

– Täällä on vähän ollut turhautumista hitaaseen etenemiseen. Perun tuoreessa tilannekatsauksessa tunnelma oli kuitenkin kohtuullisen hyvä. Siellä oli toivetta, että päästäisiin oikeasti poliittisten kysymysten kimppuun, kertoo Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka ympäristöministeriöstä.

Panostukset julki kevättalvella

Maailman maiden pitäisi ilmoittaa maaliskuun loppuun mennessä, mitä ne ovat valmiita tekemään Pariisin sopimuksen onnistumiseksi. Vauraat teollisuusmaat – kuten Suomi EU:n osana – ajavat mallia, jossa ilmoitettaisiin vain selkeät päästövähennystavoitteet.

Kehittyville maille tämä ei riitä. Ne haluavat vaurailta mailta lupauksia myös ilmastorahoituksesta ja apua ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.

Erityisesti kehittyviä talouksia edustavan G77-ryhmän ja vauraimpien teollisuusmaiden näkemyserot ovat johtaneet siihen, että lyhyeksi tarkoitettu kokouksen päätösehdotus ehti paisua useita kymmeniä sivuja leveäksi toiveiden tynnyriksi.

Kokouksen puheenjohtajana toimiva Perun ympäristöministeri Manuel Pulgar-Vidal patisti tärkeimmän neuvotteluryhmän laatimaan uuden päätösehdotuksen. Sen odotetaan valmistuvan perjantaina iltapäivällä Suomen aikaa.

– Meillä on vähän aikaa ja nykyinen teksti on hirveän paksu. On tärkeää saada kunnollinen keskustelupohja, joka on ymmärrettävä ja jonka pohjalta on helppo käydä neuvotteluja olennaisista asioista, Laurikka sanoo.

Toinen iso kysymys perjantaina on se, miten päästöjä saataisiin leikattua suunniteltua enemmän jo ennen vuotta 2020.

Jäätiköt sulavat

Liman toisella laidalla helteisellä työmaalla puurtava Omar Ramirez ei ole seurannut kansainvälistä jättikokousta, mutta toivoo maiden kykenevän yhteisiin päätöksiin.

– Kukaan ei pysty yksinään muuttamaan maailmaa. Se täytyy tehdä yhdessä.

Perulla on paljon hävittävää maapallon keskilämpötilan noustessa. YK on arvioinut, että Peru on menettänyt Andien trooppisista jäätiköistään noin 40 prosenttia vuosien 1939–2006 välillä.

Tuona aikana lämpötila on noussut 0,7 astetta. Nykyisellä päästöjen tahdilla maapallon keskilämpötilan uskotaan nousevan noin 3 – 4 asteella vuosisadan loppuun mennessä.