Jouluruokia voi tehdä jo nyt – pakkaseen

Joulustressiä voi lieventää esimerkiksi tekemällä osan jouluruoista valmiiksi pakkaseen. Varsinkin laatikot soveltuvat hyvin pakastamiseen.

Aamu-tv
Inkeri Liinaharja.
Joulukinkkua ei voi paistaa paria viikkoa ennen juhlapäivää, mutta monta muuta ruokaa voi tehdä ennakkoon pakastimeen. Inkeri Liinaharja Marttaliitosta kertoo parhaat vinkit.

Hyville ennakoijille kotitalousneuvoja Inkeri Liinaharja suosittelee laatikoiden tekoa etukäteen ja pakastamista. Laatikot ovat suuritöisimpiä ja ne kestävät pakastamista perunalaatikkoa lukuun ottamatta.

– Peruna voi mennä löysäksi ja laatikosta lähtee rakenne, mutta kaikki muut voi huoletta tehdä jo nyt pakastimeen.

Piparikin pitää viileästä

Valmiiksi paistetut joulutortut säilyvät pari viikkoa ja ne kannattaa säilyttää jääkaapissa, mikäli ei halua paistaa niitä tuoreeltaan valmiista taikinasta. Piparitkin kannattaa säilyttää viileässä, jotta siinä oleva rasva ei ala pilaantua. Piparipurkin voi pitää esimerkiksi jääkaapin viileimmässä osassa tai kaapissa, joka on muuta huonetta viileämpi.

Sulata jääkaapissa

Pakastettujen ruokien sulatus kannattaa tehdä jääkaapissa. Jos tulee kiire ja tarvitaan mikroa, sulatusteho on ehdoton.

– Jääkaapissa pysyvät maut ja rakenne parhaina, Inkeri Liinaharja sanoo.

Jos aattona aikoo syödä esimerkiksi pakastetun lanttulaatikon, se kannattaa nostaa jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä.

Kalat kannattaa tehdä pari päivää ennen jouluaattoa, jotta ne ehtivät maustua.

Älä pakasta uudelleen kerran sulatettua

– Valmis kypsä tuote, joka on kertaalleen sulatettu, sitä ei voi enää pakastaa, Liinaharja neuvoo.

Jos joulukinkkua jää yli, perinteisten hernekeiton, leivonnaisten ja pastojen joukkoon löytyy myös trendikäs kinkun loppusijoitusruoka.

– Voisi kokeilla tehdä nyhtöpossua, niin että sekoittaa jotain rasvaisempaa osaa kinkun kanssa, vihjaa Inkeri Liinaharja.