1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Naiset aiheuttavat huomattavasti vähemmän vakavia liikenneonnettomuuksia kuin miehet – "Naiset voittavat 9 - 1"

Viime vuonna liikenteessä menehtyi Suomessa 253 ihmistä. Miehet aiheuttavat valtaosan kuolemaan johtaneista onnettomuuksista, jotka tapahtuvat liikenteessä.

liikenne
Näillä korkkareilla autoilu on hankalaa.
Näillä korkkareilla autoilu on hankalaa.Yle

Monet miehet kokevat, että miehet ovat naisia taitavampia ja varmempia kuljettajia. Tilastot puhuvat kuitenkin naisten puolesta: vuonna 2013 kuolemaan johtaneissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa 85 prosenttia aiheuttajakuljettajista oli miehiä.

– Tässä kohtaa voidaan sanoa, että naiset voittavat 9 - 1. Miehet eivät välttämättä nää tosiasioita vaan menevät enemmänkin fiilispohjalta myös liikenteessä, yhteyspäällikkö Tapio Koisaari Liikennevakuutuskeskuksesta arvelee.

Turvalaitteiden käyttö olisi pelastanut 45 ihmistä

Vuonna 2013 vakuutusyhtiöiden mukaan 45 liikenteessä menehtynyttä olisi selvinnyt hengissä perusturvalaitteita käyttämällä.

– Karkeasti voidaan sanoa, että pelkästään turvavyötä käyttämällä noin 30 ihmistä olisi säästynyt kuolemalta. Pyöräilykypärä olisi säästänyt 10 henkeä, ja niinkin yksinkertainen ja halpa turvalaite kuin heijastin olisi todennäköisesti pelastanut 5 ihmistä, Koisaari kertoo.

Onko suojatie todella SUOJAtie?

Viime vuonna jalankulkijoiden yliajoista 42 prosenttia tapahtui suojateillä. Suojateistä on tullut ongelmallisia, koska laki ja käytäntö eivät kohtaa.

– Osa autoilijasta käyttäytyy lain mukaan ja osa ei. Jos suhteet ovat vaikkapa niin, että 70 prosenttia noudattaa lakia ja 30 ei, suojatienylitys menee jalankulkijan kannalta arpomiseksi. Se on vaikea tilanne erityisesti pienille lapsille ja vanhuksillle, jotka eivät liiku niin sulavasti, Koisaari hahmottelee.

Lähteet: Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunta VALT

Lue seuraavaksi