Ehkäisevä päihdetyö toimii Vantaalla – "Helsinki ja Espoo voisivat ottaa mallia"

Pääkaupunkiseudun kaupungeissa on suuria eroja alkoholihaittojen ehkäisyssä. Se näyttäisi myös vaikuttavan nuorten päihdekokeiluihin. A-klinikkasäätiö kiittelee ehkäisytyötä Vantaalla, jossa nuorten kokeiluhalut ovat Helsinkiä ja Espoota pienemmät sekä alkoholin, että huumeiden suhteen.

Kotimaa
päihdeäiti, viina, äitiys
Juho Liukkonen / Yle

Positiivista on, että alkoholikokeilut ovat laskeneet kaikkien kaupunkien nuorten kohdalla. Voimakkainta lasku on kuitenkin Vantaalla.

Vuonna 2006 tehdyn kyselyn perusteella 16,3 prosenttia vantaalaisista nuorista ilmoitti juovansa humalahakuisesti vähintään kerran kuukaudessa. Vuonna 2010 osuus oli pudonnut 13,2 prosenttiin.

Helsingissä vastaava pudotus oli 18,2 prosentista 16 prosenttiin. Espoossa luku nousi 15,3 prosentista 16,8 prosenttiin.

Huumekokeilut – lähinnä kannabiksen poltto – yleistyvät kaikissa kaupungeissa. Vantaalaisista 8-9-luokkalaisista yli 10 prosenttia ilmoitti kokeilleensa huumeita ainakin kerran vuonna 2010. Helsingissä ja Espoossa luvut olivat 15 ja 12 prosenttia.

Vantaan ehkäisevä päihdetyö toimii

A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki näkee vantaalaisnuorien vähäisille kokeilunhaluille selkeän syyn.

– Kaupunkien välillä on eroja. Vantaalla, Helsingillä ja Espoolla on täysin erilaiset lähestymiskulmat päihdeongelmien ennaltaehkäisyyn.

Simojoen mukaan Vantaalla on kaupungin oma yksikkö, joka koordinoi, kouluttaa ja huolehtii siitä, että ennaltaehkäisyä tehdään eri tasoilla. Espoossa puolestaan ei vastaavaa ole.

– Espoossa on ajatus siitä, että jokainen työntekijä hoitaa ennaltaehkäisyä oman työnsä ohella. Se ei ole kovin tuloksellista.

Vantaasta muut kaupungit voisivat ottaa Simojoen mukaan mallia.

– Vantaa on pääkaupunkiseudulla ainoa joka on näitä saanut painettua alemmaksi.